Илон Мъск вече на няколко пъти става най-богатият човек в света по време на възхода на компанията му за електромобили Tesla. Това, което ще но направи трилионер обаче е космическата му компания SpaceX, смята анализатор на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

SpaceX "променя представата ни за това какво е възможно и какво не, когато става въпрос за ракети", пише Адам Джонас от Morgan Stanley.

Засега SpaceX представлява по-малко от 17% от нетната стойност на Мъск от 241,4 милиарда долара, според Индекса на милиардерите на Bloomberg, след като компанията беше оценена на 100 милиарда долара по-рано този месец.

Джонас прогнозира оптимистичен сценарий, а именно оценка от 200 милиарда долара за SpaceX. Бизнесът на Мъск със Starlink има най-голяма тежест за неговата оценка.

И преди Мъск е сочен като бъдещ като първият трилионер в света е бил, но до голяма степен това се е дължало на прогнозираното представяне на акциите на Tesla.

По време на пандемията книжата на Tesla започнаха да поскъпват. Само от началото на седмицата Мъск увеличи богатството си с 6,6 милиарда долара.

Според изчисления милиардерът притежава около половината от SpaceX. По думите на експертите потенциалът на ракетната компания е голям, но има още време, докато превърне собственика си в трилионер.