Най-богатите хора в Русия са загубили над 3 милиарда долара за един ден в резултат на предложението на Кремъл да бъдат наложени по-големи данъци на водещите компании в добива на метали и на дружествата в минната индустрия, съобщава Bloomberg.

В писмо до руския президент Владимир Путин един от съветниците му - Андрей Белоусов, посочва 14 местни фирми, които по неговите думи трябва да плащат по-големи налози.

В резултат за часове от ръководителите на въпросните дружества са изгубили общо 3,1 милиарда долара от състоянието си, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Сред компаниите, които могат да бъдат засегнати са MMC Norilsk Nickel, чийто собственик е магнатът Владимир Потанин, Severstal, в която най-голям акционер е милиардерът Алексей Мордашов, както и Sibur Holding, контролирана от Леонид Михелсон и Генади Тимошенко.

Ако предложението влезе в сила, то ще ганартира допълнителни приходи от 500 милиарда рубли или 7,4 милиарда долара за държавната хазна, става ясно още от писмото.

Най-голяма загуба сред руските милиардери записа Владимир Лисин. Неговата Novolipetsk поевтиня с 5,4% по време на търговията в петък, а самият той остана с 832 милиона долара по-малко в сметката си.

Снимка 373017

Източник: Bloomberg