Най-заможните жители на Чехия притежават състояние от 846 милиарда крони, което се равнява на около 35.2 милиарда долара общо богатство на 60-те най-заможни чехи.

Притежанията си богаташите увеличили с 14 процента за около година, благодарение на положителното развитие на чешката икономика, съобщи пражкият новинарски портал České noviny, цитиран от БГНЕС.

Най-заможният чех е собственик на инвестиционната група PPF Петр Келнер, като неговото богатство възлиза на 225 милиарда крони или 10.6 милиарда долара.

Само на крачка да се окичи с титлата за най-богат жител на Чехия пък се нарежда министърът на финансите Андрей Бабиш. Освен политическа кариера, Бабиш развил и бизнес като собственик на компанията „Агроферт”. Неговото богатство се оценява на 70 милиарда крони, което се равнява на около 2.9 милиарда долара.

Третото място си поделят двама бизнесмени. Един от най-богатите чешки граждани е притежателят на инвестиционната група CPI Радован Витек. Заедно с него на стълбицата се нарежда и собственикът на петролни продукти KKCG Карел Комарек.

Богатството на двамата милиардери се оценява на 49 милиарда крони, което прави състояние от 2.04 милиарда долара за всеки.