Най-състоятелните хора в света успяха да натрупат общо богатство от 35,4 милиарда долара за един ден благодарение на сериозния ръст на международните пазари в понеделник, провокиран от спекулациите, че Хилари Клинтън ще спечели президентските избори в САЩ.

Комбинираният индекс на богатството, който се изчислява от Bloomberg, е нараснал с 0,8% от края на миналата седмица насам.

Акциите и основните суровини на глобалния пазар поскъпнаха сериозно вчера след като Федералното бюро за разследвания в Щатите направи проверка на имейли на Хилари Клинтън до американския Конгрес и не откри нарушения в писмата. Това засили очакванията, че тя ще бъде победител от вота в САЩ.

Повечето американски милиардери подкрепят именно Хилари Клинтън за държавен глава. Те представляват една трета от представителите в класацията на Bloomberg за най-заможните хора в света и са най-големите печеливши от вчера.

За един ден те са спечелили общо 22 милиарда долара, като на трето място в списъка на супербогаташите е собственикът на онлайн гиганта Amazon Джеф Безос с 68,2 милиарда долара в сметката си. Инвеститорът Уорън Бъфет е четвърти с богатство от 66 милиарда долара.

Ръстът на пазарите от вчера е донесъл по 100 милиона или повече печалба за 118 милиардери. Сред тях е най-богатият мексиканец, телекомуникационният магнат Карлос Слим, който е добавил 2,5 милиарда долара към сметата си заради скока в курса на мексиканското песо.