Американската компания DraftKings, която се занимава със спортни залагания и онлайн игри, се превърна в един от отличниците на "Уолстрийт" през последните дни. Акциите на групата, която оперира и на българския пазар, поскъпнаха значително, а това превърна основателя ѝ Джейсън Робинс в милиардер.

Главният изпълнителен директор, заедно с другите основатели на компанията, са успели да забогатеят с около и общо над 500 милиона долара след рекордното поскъпване на книжата.

В сряда цената на акциите на акциите на DraftKings нарасна с над 11% до 69,29 долара, след като компанията представи прогноза за нарастване на нетните ѝ приходи от 3,7 милиарда до 5,4 милиарда долара. Очакванията за печалбата преди облагане са за ръст до 1,7 милиарда долара от 1,2 милиарда долара.

Тази новина дойде след рекорден скок на потребителите на DraftKings на месечна база с 500 000 през четвъртото тримесечие на годината. За същия период компанията отчете 146% скок на приходите си до 322 милиона долара.

С последното поскъпване на акциите 40-годишният Робинс вече управлява нетно богатство от 1,1 милиарда долара, показват изчисленията на Forbes. Той, заедно с Матю Калиш и Пол Либерман основава компанията през 2011 година.

Към днешна дата Калиш притежава дял от 1,8% в DraftKings, оценяван на 500 милиона долара, а Либерман - от 2%, възлизащ на близо 550 милиона долара.

Джейсън Робинс се превърна във вторият милиардер в управлението на американския лидер в онлайн залаганията. Първият, наредил се сред най-заможните хора в света, е Шалом Макензи. През 2007 година той създава доставчика на софтуер за онлайн залагания SBTech, който имаше офис в България преди обединението с DraftKings.

През април 2020 година SBTech беше част от SPAC сделка заедно с компанията с празен чек (дружество, създадено с цел сливането или придобиването на друга компания) Diamond Eagle Acquisition за излизането на DraftKings на фондовия пазар. След сделката Макензи е част от борда на директорите на DraftKings и един от големите акционери в нея. След излизането на компанията на борсата, неговото нетно богатство е изчислявано на 2 милиарда долара.

Американската DraftKings навлезе на пазара у нас след тази сделка. Тя има офиси в София и Пловдив, като за нея работят около 1000 души. Групата е основана през 2012 година, като има офиси още в САЩ, Великобритания, Израел и Украйна. За нея работят над 2300 служители в световен мащаб.