Повечето хора получават доходи от нормалните си професии. Британското кралско семейство не е като повечето хора - кралица Елизабет II и нейното семейство имат множество приходи, но все пак не са толкова богати, колкото очаквате, пише CNN.

Медийни разследвания изчисляват, че кралицата притежава около 470 милиона долара - което съвсем не е малко, но има поне 320 други британци, които са по-богати.

Кралицата и наследника на трона - принц Чарлз, получават по-голямата част от доходите си от правителството и частните недвижими имоти. Милиони отиват и за останалат част от семейството.

Ето по каква линия:

Кралица Елизабет II

Трите основни източника на приходи на кралицата са Суверенния грант, херцогството Ланкастър и нейните лични имоти и инвестиции. Суверенният гранд - годишна сума, предоставяна от правителството, покрива разходите за пътуване, охрана, персонал и ремонти на кралските палати.

През фискалната година 2016/2017 кралицата е получила 58 милиона долара от него, а заради скъпия ремонт на Бъкингамския дворец през тази ще получи 103 милиона, приблизително 78% ръст.

Средствата, които се намират в този фонд, идват от колекция имоти и ферми, които генерират стотици милиони всяка година. Огромната част от тях отиват в държавната хазна, но част от приходите - между 15 и 25% - са за кралицата.

От имотите в херцогство Ланкастър тя е получила 26 милиона долара през последната финансова година. Елизабет II притежава и свои лични активи, включително замъка Балморал в Шотландия, който ѝ е наследство. Но богатството ѝ се разпростира далеч отвъд имотите. Тя притежава и ценна колекция пощенски марки, много произведения на изкуството и доста акции.

Съпругът ѝ - принц Филип, херцог на Единбург, получава годишно около 488 000 долара, за да покрива разходите по задълженията си.

Принц Чарлз

Принц Чарлз и съпругата му Камила - принц на Уелс и херцогинята на Корнуол, разчитат на микс от публично финансиране и частни средства. Над 90% от приходите им обаче идват от херцогството на Корнуол, където има земи в селски и градски региони, колекция от острови и вили, които отдава под наем в места като Уелс и Корнуол. През последната приключила финансова година двамата са получили общо 28 милиона долара оттам.

Двойката е получила още и 1,8 милиона долара от Суверенния грант на кралицата и още 627 хил. долара от различни британски ведомства. Около 8,9 милиона долара от тях отиват за децата на Чарлз, както и за "неофициални" покупки и в спестовна сметка.

Принц Уилям, Кейт и принц Хари също получават пари за официалната им дейност, а двамата принцове имат и наследено богатство от майка им, принцеса Даяна.

Останалата част от семейството

Има малко публична информация за приходите на останалата част от семейството. Кралицата има три други деца, освен принц Чарлз. Андрю - херцогът на Йорк, и Едуард - град на Уесекс, работят на пълен работен ден.

Следващото поколение се очаква да изгради свои кариери и да бъде по-независимо. Например, децата на Андрю - принцеса Беатрис и принцеса Юджийн - работят на пълен работен ден в сферата на бизнеса и изкуството, сътоветно.