Уорън Бъфет притежава повече пари, отколкото можем да си представим, но живее в къща за 30 000 долара и пие ежедневно по пет кенчета Кока Кола. Един красноречив пример за пестелив милиардер, според Finanzen100.

Има безброй примери за хора, при които много пари в сметката не означават задължително луксозен начин на живот. Много милиардери смятат, че това е ключът за богатството им. Ето и петте най-известни примера.

Уорън Бъфет

Като "най-добрата инвестиция в моя живот" Уорън Бъфет посочва неговата къща. Той я купува през 1958-а година за 31 500 долара. Пазарната цена в момента е по-висока, но къщата заемаща 557 квадратни метра и включваща 5 спални и игрище за хандбал, все още е далеч от огромните имения на много от звездите.

Бъфет получава годишно заплата от само 300 000 долара, което сравнение с много корпоративни шефове е много малко. Разбира се, той притежава много повече чрез акциите си на фондовия пазар.

Храненето му също е скромно. Той счита нездравословната храна за най-добрата, пие на ден по пет кенчета Кока Кола и яде чипс и снаксове.

Марк Зукърбърг

С 56 милиарда в сметката може да си позволиш много луксозни коли, но основателят на Facebook, Марк Зукърбърг е избрал Volkswagen Golf GTI. Най- новата версия с всички екстри струва около 48 000 евро. Не е малка кола, но не е и лимузина.

Скромният живот на Зукърбърг личи най-вече в облеклото му: сива тениска, дънки, маратонки и черен суичър.

Инвар Кампрад

Основателят на Ikea, Инвар Кампрад, мрази разхищението. В това число и данъците. В лични разговори той е разкривал, че не си позволява лукс, като единственото изключение е винарна в Португалия.

Освен това, той е карал своето Volvo толкова дълго, докато не се е разпаднало и лети винаги в икономическата класа, когато трябва да пътува.

Амансио Ортега

Испанецът Амансио Ортега притежава около 71 милиарда долара и е на четвърто място в списъка на Forbes за най-богати хора в света. Основателят на модната верига Zara се облича икономично, подобно на Зукърбърг. Облеклото му обикновено се състои от бяла риза и сиви панталони.

Освен това, милиардерът яде всеки ден в стола в централата на Zara заедно със служителите си.

Жан-Пол Гети

Петролният магнат, Жан-Пол Гети, починал през 1976-та година, не просто е бил пестелив, ами някои дори го наричали скъперник. Перял е бельото си сам на ръка, а когато внукът му е отвлечен, той отказва да платина похитителите докато не му пратили едното ухо на момчето за доказателство. От платените 3 милиона долара за момчето, Гети дава 2.2 и кара сина си да плати останалите 800 000. Тъй като той ги няма, взема назаем от баща си, но трябва да ги върне с лихвата.