Югур Шахин е човекът, който стои зад германската фармацевтична група BioNTech, разработила с Pfizer една от одобрените и използваните ваксини срещу коронавирус. И благодарение на този препарат, който трябва да помогне за ограничаване на пандемията, през миналата година Шахин се премърна в милиардер.

Той и неговата съпруга Йозлем Тюреджи станаха партньори на американската Pfizer в разработването на ваксината и осигуряването на 3 милиарда дози от нея до края на 2021 година.

Борбата за разработването на ефикасни срещу вируса препарати движеше акците на фармацевтичните компании през миналата година. А акционерите в производителите побързаха да продадат част от кнжата си и да увеличат печалбите си.

Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи

Източник: GettyImages

Шахин и съпругата му Йозлем Тюреджи

Такъв пример е главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, който продаде 60% от дела си в компанията в деня, в който излезе новината, че ваксината има над 90% ефикасност срещу коронавируса.

Но Югур Шахин се оказа изключение от това правило. Той не е продал и една акция на BioNTech от февруари 2020 година насам, показват данни на Forbes, цитирани от Business Insider.

Днес Шахин, който е син на турски емигранти, преместили се в Германия в края на 60-те години, е сред най-богатите хора в страната. Но неговото семейство живее в обикновен стандартен апартамен в близост до офиса му и дори не ползва автомобил.

Предприемачът води скромен начин на живот, като често ходи на работа с колело. А неговата компания в момента струва 36 милиарда долара. С хода на разработването на ваксината акциите на компанията поскъпнаха с 900% от дебюта ѝ на борсата през 2019 година.

Така днес делът на Югур Шахин в производителя е изчисляван на 6,1 милиарда долара.