Доста преди да стане милиардер Рей Далио е бил успешен инвеститор. Тази дейност той започва още от преди тийнейджърските си години.

Далио оглавява Bridgewater Associates - най-големият хедж фонд в света с активи на стойност 160 милиона долара.

Още когато е само на 12 години, в началото на 60-те , Далио търси начин да инвестира парите си, които е спечелил като разносвач на голф игрище, пише CNBC.

"Тогава фондовата борса беше в подема си. Буквално дори ако трябваше да отидеш на фризьор, ни говориха за фондовия пазар. Докато бях служител, който носи принадлежностите на голф играчите, не спирах да слушам за фондовия пазар", Далио разказва как се е увлякъл.

Предприемачът е спестявал спечелените пари - по 6 долара на пренесена чанта. Така той е събрал около 300 долара, които е вложил в авиокомпанията в Бостън Northeast Airlines. Тя по-късно е придобита от Delta Air Lines през 1972 година. Рей Далио взима решението, след като чува, че голф играчите споменават за компанията.

Милиардерът е роден и израснал в Ню Йорк. Там е работил в местен голф клуб, който е би посещаван от богати търговци и влиятелни политици.

"Northeast бе единствената компания, за която чух, че предлага акциите си под 5 долара. Тя наистина беше на крачка от фалита", спомня си Далио.

Независимо, че не е имал никакъв опит, ходът на предприемача се оказва печеливш, след като контролния пакет от акции купува кампанията на Хауърд Хюз. Това кара акциите да тръгнат нагоре и превръща Далио в успешен инвеститор още в началото.

"Сметнах, че е лесно и, че мога да правя много пари, но това ме грабна", казва Далио.

Той е продължил да инвестира парите, които изкарва не само като разносвач на голф играчите, а и от косене на трева и раздаване на вестници. Когато е завършвал гимназия в края на 60-те години той е имал акции, на стойност хиляди долари.

Далио е продължил да учи за финансите в сегашния университет в Лонг Айлънд, а след това е завършил и бизнес училище в Харвард през 1973 година.

Няколко години по-късно той основава Bridgewater Associates, като първо работи от апартамента си с две спални в Ню Йорк.

Миналата година, когато Далио признава за първи път намерението си да инвестира в платформата, Reddit, той получава въпрос от потребител, какъв съвет би дал на младите инвеститори.

"Гмурнете се в пазарите, излезте от кожата си и се научете как да правите нещата различно Една от основните ми формули е болка + отражение = прогрес ", обяснява Далио.

Според него поуката от трудните моменти води до успех. Личното му богатство е нараснало доста през годините, като сега се оценява на 18,4 милиарда долара.