Милиардерът Джордж Сорос загубил близо 1 милиард долара в резултат на ралито на фондовия пазар, стимулирано от изненадващата победа на Доналд Тръмп в надпреварата за мястото в Белия дом, предаде Bloomberg.

Стелни Друкенмилър, който е бивш заместник на финансиста, помогна на богаташа да натрупа 1 милиард долара печалба от залагания срещу британския паунд през 1992 година в очакване, че пазарът ще скочи и ще се появят нови значителни печалби, коментират анонимни източници.

Сега обаче Сорос е направил грешна стъпка и претърпял солидната загуба заради повишаването на американските държавни облигации и активите след изненадващата победа, пише The Telegraph.

Фондовият пазар първоначалто рязко спадна след избирането на Тръмп за нов държавен глава. Скоро след това борсите се оживиха на фона на очакванията, че според политиките на Тръмп ще се увеличат корпоративните печалби и икономиката като цяло.

Индексът S & P 500 нарасна с 5.6 процента от избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Сорос подкперяше президентската кампания на Хилъри Клинтън и е предоставил 25 милиона долара за кандидата на демократите по време на кандидатпрезидетнската кампания.