Агенция Bloomberg публикува рейтинг на най-високо платените ръководители на корпорации за 2016 година.

Съгласно данните, първото място по този показател за миналата година заема директорът по електронна търговия на американската компания Walmart и основател на Jet.com, Марк Лор. Големината на неговият доход на сума от 236 млн. долара е обусловена от това, че Amazon продължава да изплаща пари на Лор в рамките на сделката за покупка на Jet.com.

Второ место в рейтинга заема шефът на Apple Тим Кук. Неговата годишна заработка е $150 милиона. При това неговата заплата и бонуси към нея се равняват на само 7 млн. долара, останалото е възнаграждение под формата на акции от компанията.

Третото място е за бившия вицепрезидент на инвестиционната банка Goldman Sachs и сегашен председател на съвета на директорите на Evercore Partners, Джон Вайнберг, спечелил за годината $123,99 милиона.

Местата от трето до шесто в рейтинга на агенцията заемат ръководители на най-големите технологични компании в света.

Шефът на Alphabet (Google) Сундар Пичай е заработил през 2016- $106,5 млн., от тях $105 млн. под формата на акции. Основателят на Tesla Илън Мъск е спечелил за година $99,7 млн., от тях $99,6 млн. като премии. Годишният доход на шефа на IBM Джини Ромети е достигнал $96,7 милиона.

Освен тях в десетката на най-добре печелещите шефове на компании са: генералният директор на Caesars Acquisition Митч Гарбер ($91,1 млн.), бившият ръководител на Viacom Филип Дауман ($87,8 млн.), шефът на CBS Corporation Лесли Мунис ($83,6 млн.) и генералният директор на Gamco Investors Inc. Марио Габели ($75,9 млн.).