Филантропът и основател на Microsoft Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света с нетна стойност на активите в размер на 120 милиарда долара, според Forbes. 64-годишният Гейтс реши да се оттегли от борда на Microsoft в началото на тази година, за да посвети повече време и усилия на благотворителните си дейности чрез фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Основана през 2000 г., фондация "Бил и Мелинда Гейтс" се стреми да печели пари за благотворителни дейности, включително образование, глобално здравеопазване, развитие и климатични промени. За да генерира устойчив източник на пари, фондацията започна да инвестира пари в компании, които имат дълга история на връщане на пари на инвеститорите под формата на дивиденти и ръст в цената на акциите си.

Световноизвестният инвеститор Уорън Бъфет е довереник на фондация "Гейтс" и той е възложил по-голямата част от състоянието си на фондацията. Бъфет е дарил 10 милиона акции на Berkshire Hathaway на фондацията през 2006 г., които тогава са оценени на около 31 милиарда долара. Оттогава Berkshire допринася значително за благотворителни каузи и вдигна общия брой акции до близо 47 милиона.

Доверителното портфолио на Бил и Мелинда Гейтс се управлява от екип мениджъри от самото му създаване. Портфолио мениджърите инвестират пари в компании, които са изградили бизнес модели и перспективи за устойчив растеж. Портфолиото на фондацията включва акции на сини чипове със силна история на растеж на дивидентите.

Въпреки огромната волатилност на фондовия пазар тази година на фона на пандемия, портфейлните мениджъри запазиха инвестициите си в акции с малки промени в общия портфейл. Времето, държано на топ 20-те акции в портфейла, е около 31.65 тримесечия, докато топ 10 акциите в портфейла са държани средно 32.30 тримесечия.

Според последните тримесечни резултати от мениджърите на портфолиото на Бил и Мелинда Гейтс, те са продали само една акция и са намалили позицията си в две други. Междувременно портфейлните мениджъри са инициирали позиция в две акции и са добавили към две съществуващи позиции.

Пазарната стойност на портфейла се е увеличила до 22 млрд. долара в края на тримесечието на септември.

Ето няколко идеи, които можете да почерпите от позициите в портфейла на фондацията на Бил Гейтс.

Grupo Televisa, S.A.B. (NYSE: TV)

Медийната компания Grupo Televisa, S.A.B. (NYSE: TV) е един от постоянните членове в портфейла на Бил Гейтс. Доверителният му фонд за първи път инициира позиция в медийната компания през второто тримесечие на 2002 г.

Медийната компания е петнадесетият най-голям акционер в портфолиото на Бил Гейтс, което представлява 0.47% от портфейла. Акциите на Grupo Televisa се представят слабо през последните пет години поради променящите се пазарни тенденции. Акциите на компанията поевтиняват с почти 70% през последните десет години. Годишният спад на приходите се отрази негативно върху представянето на цената на акциите през последните години.

Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA)

Китайската платформа за електронна търговия Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA) е сравнително нов компонент в портфолиото на Бил Гейтс. Портфейлният мениджър е създал дял в Alibaba през първото тримесечие на 2020 г. Тръстът е купил 552 383 акции на стойност 162 милиона долара, което представлява 0.74% от общия портфейл.

Amazon.com (AMZN)

Най-голямата платформа за електронна търговия в света Amazon (AMZN) е тринадесетият по големина акционен холдинг на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Тръстът създаде позиция в Amazon в началото на тази година, като закупи 60 460 акции на стойност 190 милиона долара. Тръстът се възползва от своя дял в Amazon, тъй като акциите на най-големия гигант за електронна търговия скочиха с повече от 70% до момента.

Apple Inc. (AAPL)

Най-големият технологичен гигант в света Apple (AAPL) е член на портфолиото на Бил Гейтс от началото на тази година. Акциите на Apple представляват 1.05% от общия портфейл на стойност 232 милиона долара. Акциите на Apple скочиха почти 70% тази година. В допълнение към повишаването на цените на акциите, Apple предлага солидни дивиденти на инвеститорите.

Schrodinger, Inc. (SDGR)

Акциите на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" намалиха дела си в здравната компания Schrodinger, Inc. (SDGR) през последното тримесечие. Тръстът за първи път инициира дял в Schrodinger през първото тримесечие на тази година. Въпреки продажбите на акции от 28%, Schrodinger все още представлява 1.07% от портфейла.

Coca-Cola FEMSA, S.A.B. de C.V. (NYSE: KOF)

Coca-Cola FEMSA, S.A.B. de C.V (NYSE: KOF) е постоянен член на портфолиото на Бил Гейтс през последните петнадесет години. Понастоящем тръстът притежава 6.2 милиона акции на стойност 253 милиона долара, което представлява 1.15% от общия портфейл. Акциите на Coca-Cola FEMSA са били под натиск през годините поради нарастващата пазарна конкуренция.

United Parcel Service, Inc. (NYSE: UPS)

Куриерската компания United Parcel Service, Inc. (NYSE: UPS) е деветият по големина акционен холдинг на борсовия портфейл на Бил и Мелинда Гейтс. Той също е сред дългосрочните инвестиции на тръста. Мениджърът на портфолиото на акции на Бил Гейтс за първи път купува United Parcel Service през 2004 г. Акциите на United Parcel Service скочиха със 140% през последните десет години.

FedEx Corporation (NYSE: FDX)

Въздушната куриерска служба FedEx Corporation (NYSE: FDX) е дългогодишен член на портфейла на Гейтс. Тръстът за първи път инициира позиция във FedEx Corporation през фискалната 2005 г. FedEx предлага както дивиденти, така и печалби от ръст в цената на акциите на инвеститорите. Цената на акциите се е повишила с 87% само през последната година.

Ecolab Inc. (NYSE: ECL)

Ecolab е член на портфолиото на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" през последните десет години. Това е седмият по големина холдинг, според последните данни. Инвестициите представляват 3.95% от общия портфейл. Акциите на Ecolab скочиха с 336% през последните десет години. Компанията е плащала дивиденти през последните 28 поредни години.

Crown Castle International Corp (NYSE: CCI)

Тръстът за първи път инициира дял в компанията за недвижими имоти Crown Castle International Corp (NYSE: CCI) през второто тримесечие на 2007 г. Инвестицията изглежда печеливша, като се има предвид ръстът на цените на акциите на Crown Castle от 270% през последните десет години. Компанията за недвижими имоти предлага и здравословна дивидентна доходност от 3.5%.

Walmart Inc. (WMT)

Веригата магазини Walmart Inc. (NYSE: WMT) е петият по големина холдинг в портфолиото на Бил Гейтс. Залогът на Walmart представлява 7.35% от общия портфейл. Тръстът за първи път инициира дял в Walmart през 2006 г. Walmart се счита за сигурна компания за защитни инвеститори на фона на историята си на растежа на дивидентите си.

Caterpillar Inc (CAT)

Caterpillar Inc. (NYSE: CAT) е една от най-любимите акции от портфолиото на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Понастоящем тръстът притежава 11 милиона акции от CAT на стойност 1.67 милиарда долара, което представлява 7.61% от общия портфейл.

Caterpillar има дълга история на растеж на дивидентите. В момента предлага дивидентна доходност от 2.28%.

Канадска национална железопътна компания (CNI)

Канадската национална железопътна компания (NYSE: CNI) е дългосрочната инвестиция в портфейла от акции на Бил Гейтс. Тръстът за първи път инициира позиция в железопътния холдинг през 2002 г. Други известни инвеститори стават все по-бичи за CNI. Канадската национална железопътна компания (NYSE: CNI) беше в 28 портфейла на хедж фондове в края на юни. Най-високият момент за тази статистика е 29.

Това е третият по големина пакет от акции в портфейл на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", който представлява 8.26% от общия портфейл.

Waste Management (WM)

Waste Management, Inc. (NYSE: WM) е вторият по големина холдинг в портфолиото на Бил Гейтс. Тръстът за първи път инициира позиция в компанията през 2002 г. В момента той представлява 9.55% от общия портфейл на стойност 2.1 милиарда долара. Акциите на дружеството поскъпнаха с 220% през последните десет години и също така повишиха дивидентите през последните 17 поредни години.

Waste Management генерира 23% ръст на приходите през последното тримесечие, с очакванията, че инерцията на приходите ще се ускори през следващите тримесечия.

Berkshire Hathaway Inc. (BRK.B)

Инвестиционният холдинг на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.B) е най-големият холдинг от портфолиото на Бил Гейтс. Той представлява 45% от общия портфейл на стойност 10 милиарда долара. Въпреки че Berkshire Hathaway не предлага дивиденти на инвеститорите, портфолиото на Бил Гейтс се възползва от силното увеличение на цената на акциите. Акциите на Berkshire нараснаха с 180% през последните десет години.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции