"Милиардерите не трябва да съществуват", казва миналият месец американският сенатор Бърни Сандърс. "Той е прав", казва Том Стайер, бизнесмен от Калифорния, който бе единственият милиардер на сцената в тази нощ. "Никой на тази сцена не иска да защитава милиардерите - дори самите милиардери", каза и сенатор Ейми Клобухар, пише The New York Times.

Идеята набира популярност. Основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който притежава близо $70 милиарда, също е отворен към нея. "Не знам дали имам граница за парите, които един човек трябва да притежава", каза той в началото на октомври. "Но никой не заслужава да има толкова много пари".

И все пак се намираме в десетата година от икономическия бум, от който най-богатите в САЩ спечелиха най-много, и който създаде най-голямата разлика в богатството от ерата на джаза насам. Но единственото, което научихме в тази икономика е, че за тези на върха твърде много никога не е достатъчно.

Множество хора се питат защо.

Изследвания от последните години показват, че богатите работят повече и прекарват по-малко време в бъбрене с приятели. Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, казва, че се буди в 3:45 сутринта. Илън Мъск, човекът зад Tesla и SpaceX, смята за успех, че е намалил 120-часовата си работна седмица до "едва" 80-90.

И те продължават да работят и да търсят нови източници на доход. Lady Gaga изкарва $1 милион от всеки концерт, но се запъти и към киното, а наскоро навлезе и в козметичния бизнес.

Почти всичко, до което богатите се докоснат, прави пари. Но сегашната ситуация не означава нищо за по-бедните 50 процента в САЩ, които сега притежават с 32 процента по-малко богатство, отколкото през 2003 г.

Най-богатият 1% държат 85% от активите си в инвестиции като акции, облигации и частен капитал, чиято стойност се умножи през последното десетилетие.

Но защо ултрабогаташите не се замислят за прекратяване на активната кариера и отдаване на почивка на някой слънчев остров?

Никой няма цел за пенсиониране тези дни. "Какво е числото ти?", се питаха всички преди спукването на дотком балона. Можеш ли да се пенсионираш на Напа с $5 милиона? Или с $30 милиона?

Някои достигнаха магическото число, други фалираха. Но ситуацията днес в Силициевата долина е подобна - с едно изключение: никой не пита "Какво е твоето число?". Вчерашната огромна печалба е просто капитал за утрешната, която ще е още по-голяма.

Тим Ферис, автор и бизнес ангел, казва, че хората там "навигират между живота и работата на шеста скорост в продължение на десетилетия". "Когато вече нямат финансовата нужда да работят, те трудно успяват да минат на по-ниска скорост. Те са като състезатели, които сега трябва да се научат да чакат по светофарите в квартала".

Според него, без амбициозните проекти, които да запълват времето им, те често се озовават пред пропаст, пред етап от живота си, в който трябва да отговорят на значими въпроси за себе си, които преди това с години са отлагали и поставяли на заден план пред работата.

Друг проблем изглежда е социалният натиск. Броят на американците, които са изкарват над $1 милион, расте с 40 процента между 2010 и 2016 г. Може би това е част от проблема, защото хората мерят материалното си задоволство по тези около тях, а не в абсолютни цифри. Те са част от тази група хора, които не могат да спят спокойно, ако не са номер едно.

Например Лари Елисън, милиардерът съосновател на Oracle. Той винаги се е съревновавал с Бил Гейтс и Пол Алън от Microsoft. И когато Алън завърши със своята 120-метрова яхта, Елисън си поръча 140-метрова.

Конкуренцията между тях се засилва и по географски причини. Почти 20 процента от най-богатите в света - тези с активи за над $30 милиона - живеят в едва 10 града по света.

Стивън Бърглас, психолог, посочва, че живеейки в балон, богатите имат нужда от повече излишък, за да се чувстват по същия начин, като сравнява състоянието с алкохолизъм, където дозата непрекъснато расте.