Възможни неизправности във въздушните възглавници са причината японската компания Honda да изтегли от движение 4,89 милиона автомобила, съобщава днес AFP.

Кампанията засяга повече от 12 модела на марката, произведени в периода 2002 - 2008 година. От общото количество изтеглени коли 1,72 милиона машини са продадени в Япония. В съобщението се отбелязва, че от тези модели няма реализирани на американския пазар.

Заради тези проблеми със въздушните възглавници, произведени от Takata, редица компании изтеглят от пазара над 20 млн. автомобила. Honda е най-големият клиент на  японския производител на тези средства за безопасност. Дефектът се изразява във опасността въздушните възглавници да се надуят неправилно и да се взривят, засягайки водача и пътниците. Към този момент са регистрирани няколко случая на смърт, причинена от рани, нанесени от разлетели се в салона на шрапнели.

Представители на Takata обясниха, че дефектът на възглавниците се проявява в региони с топъл и влажен климат. Компанията е най-големият в света производител на въздушни възглавници с десетки заводи на различни континенти.

Припомняме, вчера излезе информация, че поради същата причина Toyota и Nissan обявиха изтеглянето 6,5 милиона автомобила по целия свят.