Летището „Сиудад Реал" в Испания се предвижда да бъде закупено от китайската инвеститорска компания Tzaneen International за едва 10 000 евро, съобщи Bloomberg. Това е 100 000 пъти по-малко от сумата, която е била вложена за построяването му.

Имотът бе спечелен на търг, проведен от съда в Централна Испания. Tzaneen планира да превърне т.нар. „призрачно летище" в европейски логистичен разпределителен център за китайски компании.

Испания издаде одобрение през 2006 г. за частното летище с 4000-метрова писта, първоначално кръстено на известния литературен герой Дон Кихот.

„Сиудад Реал" потърси защита от кредитори през 2009 г. впоследствие на глобалната криза и затвори врати през 2012 г. след едва 4 години дейност.

Компанията Tzaneen International обяви, че има намерение да купи допълнителна земя и да инвестира в сгради и съоръжения, като ще отдели за това между 60 млн. и 100 млн. евро.

Летището беше замислено като товарна база и трябваше да бъде алтернатива на мадридското летище „Барахас".

Все още може да се наддава за закупуване на съоръжението, което се намира в слабо населен район на около 200 км от испанската столица Мадрид. За да го придобият обаче, участниците в наддаването трябва да направят оферта до 20 работни дни за поне 28 милиона евро, което е 70% от прогнозната стойност на летището.

Първоначалната цена, на която летището се предлагаше, беше 80 милиона евро, но беше оттеглена, след като не се намери нито един купувач до 10 юли.