В света на бизнеса доверието е най-ценният и важен актив, който определя поведението на участниците, тяхната активност и успешна реализация. Явления, които наблюдаваме по време на кризи като инфлация и липса на финансиране се дължат изцяло на загуба на доверие към дадена валута или бизнес среда. Често пъти минимални загуби, но с неблагоприятен репутационен ефект водят до бързо мултиплициране на финансови щети и в последствие до фалити на огромни корпорации.

В България има спешна и критична нужда от позитивизъм и доверие. Омразата, недоверието, разделението, тоталната незаинтересованост към нови инициативи е основната причина за тежкото състояние на България. Има начини това да се коригира, но са необходими спешни мерки.

България тъне в тежка депресия във всяко едно отношение. Хората изглеждат враждебни, тъжни и дори луди в последно време. Цялата политическа класа в страната е жестоко осъдена с най-тежкото наказание, а именно омразата и недоверието на хората. На всичкото отгоре ни заливат непрекъснато с ужасни изследвания като това, че сме най-бедни, тъжни и корумпирани. Това още повече влошава положението на България. В случай, че сегашното състояние не се промени страната върви към тотална гибел.

Реалността е, че всяка икономика се движи от три основни фактора, а именно работещо население, потребление и инвестиции. На практика, при наличието на злоба и омраза, която ражда подлост, хората стават неадекватни да допринесат за който и да е от гореизложените фактори. Угнетеният, изнервен и недобронамерен човек нито може да работи, нито може и иска да харчи. В допълнение, няма и кой да инвестира в него, защото е неприветлив и отхвърлен.

Трябва тотално да сменим облика и поведенческия подход на народа. Докато мъжете не станат „нахилени" като американски търговци на прахосмукачки и жените не гледат прелъстително като хостеси в скъп ресторант в Монако няма да се оправим. Всички трябва да насочим усилия за смяна на нашия поведенческия подход, а управляващите трябва да се погрижат за това да няма разделение и да има доверие.

Има милиони мерки, които могат да се предприемат, стандартни и неконвенционални. Важното е да се вдигне тонуса на народа, за да има активност и адекватност.

Спортът и образованието, например, винаги помагат на всеки индивид да подобри себе си. Народът трябва да е здрав, умен и щастлив, за да е продуктивен и инициативен. Следователно, стимули за това хората да спортуват и четат трябва да има винаги, по всяко време, независимо дали са големи или малки. Например, който направи тридесет лицеви опори може да получи безплатен билет за автобуса, този който закупи и прочете 10 книги и напише резюме за всяка от тях общината може да плати тока му. Разбира се, това са утопични примери и дори комични, но искам основно да илюстрирам, че за всяко нещо има начин, стига да има желание.

Хората в България имат нужда от позитивно отношение и доверие, за да могат да създадат нормална икономика. Всичко останало са теории, а ние в България обичаме пикантните теории, граничещи с конспирации. Уважаеми управляващи, дайте тон за песен, песен за обединение, изграждане на доверие, активност и заздравяване на нацията.