Властта сменя 25 зам.-министри, а царят отиде при банатските българи 

"Стандарт":

25 зам.-министри аут от властта

25 зам.-министри ще се сбогуват с властта. За това се договориха спецекипите на Станишев, Доган и Симеон вчера. Те решиха във всяко министерство да останат по трима замове. Така от общо 74 около 25 ще се простят с постовете си. Ножицата няма да играе само в културното и земеделското министерство, където и сега има по трима заместници. При кастренето няма да се спазва формулата 8:5:3. Контактните групи ще кажат днес кои точно замове да бъдат уволнени. Те ще решат и съдбата на зам. областните шефове. Преговарящите направиха и анализ на всички държавни и изпълнителни агенции към кабинета и другите структури към министрите, гласи официалното съобщение след вчерашната среща. При над 10 агенции ще има промени. Някои ще бъдат закрити, други ще станат дирекции, а трети ще се слеят. Обсъдена била и съдбата на Агенцията по туризма към МС. Дали обаче тя ще стане министерство, или ще иде към някое ведомство, ще решават лидерите, разясниха от ДПС. И трите управляващи партии имат апетити към агенцията. БСП пък ще иска новият вицепремиер по еврофондовете да е от техните. Станишев, Симеон и Доган се събират на тайна вечеря утре, тъй като царят се връща тогава от Румъния. Тримата ще обсъдят кои министри си отиват и дали ще има нови министерства, научи "Стандарт". Очаква се премиерът Сергей Станишев да обяви имената във вторник или сряда, а след това рокадите да бъдат гласувани в парламента. Структурните промени в кабинета няма да са толкова големи за разлика от персоналните, подчертаха запознати.


"Труд":

Кабинет се пече, царят в Банат

Докато правителството се пече, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски отново изуми коалиционните си партньори, като замина за чужбина. От вчера царят е при банатските българи в Румъния, защото им обещал да ги посети за Цветница.
В БСП и ДПС са под напрежение дали Симеон ще се върне в понеделник, както е обещал, за да се срещне с премиера Сергей Станишев и мандатоносителя Ахмед Доган.
Тогава тримата трябва да решат окончателно какви ще са структурните и персоналните промени в кабинета и да ги обявят пред обществото. Идеята е във вторник соцпленумът да ги одобри и те да бъдат гласувани от депутатите в сряда или четвъртък.

Мюсюлманите преизбраха духовния си водач

"Дневник":

Мустафа Хафжи Алиш беше преизбран за главен мюфтия

Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран днес за главен мюфтия на извънредната мюсюлманска конференция "Мюсюлманско изповедание" в НДК, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи председателят на комисията по проектоустава и предложенията. На форума бе преизбран и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Басри Пехливан. Единодушно бяха гласувани промени в устава на "Мюсюлманско изповедание". Пред журналисти Мустафа Алиш Хаджи заяви, че мюсюлманската общност у нас е обединена; отделни личности се опитват чрез задкулисни игри да противопоставят мюсюлманите, но проблеми сред тях няма. Според него форумът, който е събрал делегати от цялата страна, още веднъж е показал сплотеността и единството на мюсюлманите. Мустафа Алиш Хаджи каза, че ако някой се опита да оспори легитимността на конференцията, от мюфтийството ще защитават правата си в съда.

"Труд":

Мюсюлманите с нов стар водач

С пълно единодушие вчера 1835-имата делегати на извънредната мюсюлманска конференция отново избраха Мустафа Хаджи за главен мюфтия. Свиканият от съда форум протече изключително спокойно и приключи за два часа и половина. На сбирката, въпреки че бяха поканени, не дойдоха Недим Генджев и хората му.
От години двата лагера водят тежка съдебна битка за легитимност.
"Няма неразбории сред мюсюлманите. Мисля, че конференцията ще бъде призната за легитимна от съда", каза пред журналисти Мустафа Хаджи, минути след като за трети път бе избран за главен мюфтия.

Боевски подава оставка, след като сина му се простреля 

"Стандарт":

Боевски праща сина си на психолог

Олимпийският шампион по щанги Гълъбин Боевски ще прати сина си Пол на психолог, за да се справи с агресията му. В петък 15-годишното момче рани себе си и за малко не простреля съученичка, след като гръмна с пневматичен пистолет в клас в столичното 18 СОУ. Помолих инспекторите от III РПУ да ми препоръчат специалист, който да работи със сина ми, призна спортистът пред "Стандарт" вчера. Тийнейджърът признал пред баща си и полицията, че той е стрелял, а не негови съученици. Първоначално версията му беше, че е ранен от други деца от класа. Оръжията обаче не са на Пол, категоричен е Боевски, който е и общински съветник от ГЕРБ. Момчето разказало, че и двата пистолета са на по-голям негов приятел, с когото тренирали футбол. Оставил съм полицията да си свърши работата, достатъчно лъжи чух от него, каза още шампионът. Боевски заяви, че няма как Пол да е купил сам оръжията, защото няма достатъчно пари. Давам му по 5 лв. на ден за закуска и обяд, защото няма време да се връща вкъщи преди тренировки. Мисля, че съм строг родител, каза още той. Заради слабата дисциплина на момчето през зимата Боевски е въвел дневник, в който класната всеки ден пише бележки за поведението на Пол. В тефтера има само една - че се лигави в час. Отдолу съм написал на учителката, ако това се повтори, незабавно да ме уведомят, показа Боевски тефтера. Класната на момчето е написала "Без забележки" и в последния ден преди стрелбата.

 "Телеграф":

Тарашат учениците за оръжие

"Ще разпоредя да пребъркват чантите на учениците за оръжие. След три дни ще видите колко родители ще кажат, че те не са престъпници, за да ги тарашат". Това отсече вчера столичният кмет Бойко Борисов по повод инцидента със сина на Гълъбин Боевски - Пол.  Борисов заяви още, че щангистът трябва да депозира молбата си за напускане до изясняване на случая. Боевски веднага реагира и заяви, че днес ще подаде оставката си в общината.