В края на миналата седмица е пристигнала оценката на плевенската рафинерия "Нова Плама", извършена от фирма "Амрита", съобщи на пресконференция зам.-председателят на Окръжния съд Силвия Кръстева, предаде електронният портал "Бизнесът в Плевен".

Оценката на обособената част на рафинерията възлиза на 59 млн. лв. и в нея влизат земя, сгради, компютърна техника, стопански инвентар, ремонтен парк и др.

Окръжният съд, по искане на синдиците, е дал съгласието си за обявление за продажба на оцененото имущество.

Продажбата ще се извърши по реда на чл. 717а и 717 л от Търговския закон на 18 април от 14 ч. в канцеларията на синдиците в Плевен.

Адресът е: Индустриална зона, рафинерия "Нова Плама" АД, административна сграда, ет. 2. Книжата за продажбата са на разположение на заинтересованите лица в кабинета на синдиците.

Оглед на обособената част може да се извърши всеки работен ден до 17 април от 11 ч до 15 ч, след предварителна заявка в канцеларията на синдиците или по телефона на номер 064 822 137.

За участието в наддаването се внася сума от 5 млн. 900 000 лв., представляваща задатък в размер на 10 на сто върху оценката. Задатъкът трябва да се внесе до 17 април по сметката на синдиците на "Нова Плама" АД (в несъстоятелност).

За допускане до участие в продажбата кандидатите следва да представят на синдиците документ за самоличност, удостоверение за актуално състояние - за юридически лица, нотариално заверено изрично пълномощно, когато кандидатът участва в наддаването чрез представител.

Предложенията за цена, посочени с цифри и думи, се подават заедно с документа за внесен задатък в запечатан плик в канцеларията на синдиците в деня на продажбата на 18 април от 13 до 14 ч.

Веднага след изтичането на този срок синдиците ще обявят постъпилите наддавателни предложения за обособената част в присъствието на явилите се наддавачи.

За купувач на обособената част ще бъде обявен този кандидат, който е предложил най-висока цена.

Той трябва в срок от пет дни от приключване на продажбата да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък. Ако в този срок цената не бъде внесена, задатъкът служи за удовлетворяване на кредиторите, а за купувач се поканва кандидатът, предложил следващата най-висока цена.

Ако и той не внесе цената в петдневен срок от обявяването му за купувач, внесеният от него задатък също се задържа за удовлетворяване на кредиторите и се поканва следващият по реда на предложените цени и така, при нужда, до изчерпване на всички участници в търга, направили действителни предложения.

Накрая в обявлението за продажба се посочва, че когато лицето, обявено за купувач, внесе своевременно дължимата сума, Плевенският окръжен съд с постановление ще му възложи обособената част. Купувачът ще бъде въведен във владение от синдиците след влизане в сила на постановление за възлагане.