Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и висшият комисар в Министерството на човешките ресурси на Китайската народна република Ли Йоууей откриха днес форум "Кариери" във Варна.

57 водещи български и международни компании, на общо 60 щанда, участват в петото издание на форума в града. "Бих искал специално да подчертая значението на "Кариери" за търсещите млади хора, които желаят да останат в България и да се развиват тук", каза министър Василев по време на откриването. Той обърна внимание и на темповете на развитие на пазара на труда, както и на засилената конкуренция от страна на частния сектор по отношение на търсенето на млади кадри.

След като заедно с министър Василев разгледаха всички щандове на форума, господин Йоууей пожела успех на студентите, които попълваха своите документи за кандидатстване за стаж.

В рамките на форум "Кариери" МДААР участва със собствен щанд, интересът към който беше изключително голям. Министър Василев обеща 30 свободни стажантски места в министерството, като най-малко 200 ще бъдат свободните позиции за стажанти във всички останали министерства. МДААР ще търси стажанти за дирекциите, които се занимават с европейска координация или подготовка на проекти по оперативните програми на страната.

За стажантите ще бъде осигурена възможност да натрупат опит в работата с европейските финансови инструменти.

На брифинга след събитието китайският гост определи обмяната на опит в управлението на човешките ресурси, както и формулирането на политики в тази насока, като основна цел на своето посещение. Той многократно подчерта, че китайското правителство е отворено към всякакви форми на обмен на опит и знания, които биха допринесли за модернизирането на китайската администрация.