Суха река" на териториите на областите Добрич и Силистра ще е първата заповед за зона от НАТУРА 2000 по директивата за птиците. Тя беше представена днес от министър Джевдет Чакъров след негова среща с областните управители на двете области и кметове на общини, чиито землища попадат в обхвата на заповедта.

Зона "Суха река" е с обща площ 254 377 декара.Основно в нея са горски територии. Предлагат се 11 забранителни режима, свързани с ползването на гори, ливади, пасища и земеделски земи.

До дни проектът на заповед ще бъде публикуван в два национални ежедневника, а също и в регионални медии. В срок от един месец в съответните РИОСВ ще се приемат мотивирани възражения, предложения и други мнения, свързани с предлаганите забранителни режими.

Не могат да се правят корекции в границите на зоната и да се изваждат територии, защото те са включени на базата на научни аргументи, свързани с опазването на съответните видове птици.

Веднага след издаването на заповедта земеделските стопани ще могат да започнат да подават документи за получаване на компенсации в регионалните структури на Министерството на земеделието и продоволствието.

Заместник-министърът на земеделието и продоволствието изчисли, че при прилагането едновременно на всички 11 забрани на даден терен за декар ще могат да се получават по около 70 евро годишно само по линия на НАТУРА 2000.

Отделно може да се кандидатства за получаване на финансово подпомагане по линия по мерките за агроекологични дейности, за селски туризъм, ако земите им попадат в необлагодетелствани и планински райони и др.

Министър Чакъров съобщи, че до март следващата година страната ни ще изпълни ангажиментите си пред ЕС и ще бъдат обявени всичките 88 зони по директивата за птиците. Работим за това да обявим по-голямата част от тях още до края на годината, вече има готовност за 23 зони, каза министърът.

На 13 септември ще има заседание на Националния съвет по биологично разнообразие, на което ще бъдат разгледани повторно отложените по предложение на Националното управление по горите зони от НАТУРА 2000.

До 25 септември ще бъде готово и становището на БАН по отложените от правителството зони.

Категорично заявявам, че ще внеса в Министерския съвет едно към едно становището на учените от БАН и ще отстоявам изразената в него позиция, подчерта министър Чакъров.

Не трябва да допускаме санкции от страна на ЕК и е важно да знаем, че една трета от наложените такива в рамките на ЕС са точно в тази сфера, допълни той.

Като положителна тенденция министърът отчете факта, че хората по места вече много активно се интересуват за възможностите за компенсации по НАТУРА 2000. Това е крачка напред в отношението към екологичната мрежа и към осъзнаването на ползите от нея, посочи Джевдет Чакъров.