Основната причина за скока на цените на храните е производството на биогорива. Това е даписано в доклад на Световната банка, цитиран от "Франкфуртер алгемайне цайтунг". 70-75% поскъпването се дължи именно на този факт, твърди икономистът от финансовата институция Дон Мичъл.

Останалите 25% се дължат на слабия долар, високи разходи за енергия и транспорт.

Мичъл настоява правителствата да преразгледат своята подкрепа в производството на биоетанол. По принцип с биогоривата може да се ограничи емисията от въглероден диоксид чрез изгарянето на фосили.

Още през април Световната банка предупреди, че производството на биогорива е довело до поскъпването на основните хранителни стоки през последните три години. Европейският съюз да обмисли възможността за отлагане на целта си за 10%-ен дял на биогоривата в транспорта до 2020 г., призова Европейската агенция по околната среда.

Биогоривата у нас не играят никаква роля при поскъпването на стоките. В момента те са под 1% от общото производство на горива. Произведената суровина най-често е предназначена за износ или за собствени нужди.