АЕЦ Козлодуй е възложил обществена поръчка за проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на съвременна система за оповестяване на площадката на централата и 12 км. зона около АЕЦ-а.

Това става ясно от съобщение на сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Гаранция за участие в конкурсната процедура е 3000 лв., а гаранцията за изпълнение на договора е в размер на 5 % от стойността му.

Текущата поръчка е нужна поради редица технически и експлоатационни недостатъци на досегашната такава. Системата "Сигнал 2" е спряна от производство преди повече от 10 години, поради липса на резервни части и обратна връзка за контрол по изправността на системата.

От 2001г. "АЕЦ Козлодуй" заплаща на БТК наем за наетите линии до крайните устройства извън площадката, което резултира във високи разходи за обслужване.

Като недостатък на системата може да се посочи и слабата чуваемост и незадоволително качество на излъчваните съобщения, особено при провеждане на противоаварийни тренировки.

Системата за оповестяване "Сигнал-2" е проектирана през 1985 г. от НИИЕС Енергопроект за 12км. зона около "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и въведена в експлоатация същата година.

След аварията в Чернобил през 1986г., системата е разширена и обхваща 30км. зона около "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

През 1991г. частта от системата в 12км. зона е приета за експлоатация от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД. Ремонта на системата е възложен на "Атоменергоремонт" а от 2004г. на "Интерприборсервиз".