Президентът на Азербайджан е заявил вчера, че страната му може да спре да внася природен газ от Русия, пише днес РИА Новости. В интервю по руското радио „ехото на Москва", президентът Илхам Алиев е споделил, че Азербайджан може да премине от комбинация между петрол и газ, само на петрол.

Коментарите на Алиев идват в следствие на затруднените преговори между страната му и Русия около цената на газа, която ще трябва да се плаща през следващата година.

Азербайджан и редица бивши социалистически страни, до момента купуваха газта от Русия на преференциални цени, но руският газов монополист Газпром иска да изравни цените за всичките си клиенти от 2007 г. При това положение, цената която Франция плаща за 1000 куб. метра газ ще е еднаква с тази, която Азербайджан ще трябва да плаща.  

От Газпром са обявили, че могат да изнесат 1.5 млрд. куб. м. газ към Азербайджан през следващата година, което е едва половината от исканото от страната. Цената, която руснаците искат е $230 за 1,000 кубически метра, като до момента преференциалната цена беше $110.

Азербайджанското правителство заяви, че това отношение е нечестно, като в момента се опитват да се договорят по-ниски ценови нива. Азербайджан е богат на петрол, но добива на природен газ, който е около 4-5 млрд. куб. метра годишно успява да задоволи едва половината от нуждите му.  

Алиев е изразил мнението си, като е заявил, че Русия е покачила цената за Азербайджан, защото знае, че малката страна няма от къде да вземе нужния й газ. "Това е един вид изнудване, което съсипва добрите политически и търговски отношения между двете страни.", продължи той.

Азербайджан ползва природен газ, за да произвежда електричество, като вчерашният отказ да купува суровината от Газпром ще наложи структурни промени в енергийния скектор. Ще се наложи Азербайджан да намали износа на нефт към руското пристанище Новоросийск, тъй като ще се нуждае от него за собствените си нужди.