Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заминава за гр. Дортмунд, Германия, където от 30 януари до 4 февруари ще се проведе 26-тото международно ловно изложение „Лов и куче".

Тази година България за първи път е страна-партньор на едно от най-конкурентните и престижни изложения в Европа в областта на лова и риболова. В него традиционно участват фирми от цял свят и се посещава от над 70 000 души от Федералната Република и съседните страни.

Президентът на Република България Георги Първанов ще участва в официалното откриване на международния ловен форум в Дортмунд и представянето на българската експозиция.

Нашите изложители ще бъдат разположени на обща площ от 244 кв.м. На националния щанд - 120 кв.м., структуриран в три сектора, ще бъде представена вековната история и култура на България, като част от европейската и световна цивилизация.

Ще бъде уредена фотоизложба и експозиция от ловни сцени и изображения, копия на археологически находки, признати за световна ценност. С презентация "120 години обществена ловна организация в България" ще бъде показана историята на ловното движение в България.

Посетителите ще могат да научат повече за историята и културата на лова в България, ще се запознаят със стопанисването, ползването и опазването на дивеча и природата като местообитание, с възможностите за ловен, алтернативен и др. видове туризъм в България. С експозиция на български трофеи от основните видове едър дивеч ще бъде представено трофейното дело в българското ловно стопанство.

Щандовете на частните фирми в сферата на лова - производители на ловни облекла и аксесоари, търговци, фирми за ловен туризъм и други заинтересовани лица ще са разположени на площ от 124 кв. м.