"Преди всичко бих желал да поздравя България за много добре свършената работа в процеса на подготовката за присъединяване към Европейския съюз и да ви кажа „Добре дошли в ЕС!". Последното разширяване на Евросъюза наистина бе история на успеха и за старите и за новите страни-членки. Сигурен съм, че забележителните успехи на България ще станат още повече след 1 януари 2007 г., както беше и в Естония.

Това заяви естонският премиер Андрус Ансип, който е у нас на официално посещение по покана на министър-председателя Сергей Станишев.

В рамките на пленарните разговори двамата премиери изтъкнаха, че политическите отношения между България и Естония се развиват много позитивно и пред тях се откриват добри перспективи за развитие, особено след присъединяването на страната ни към ЕС. Като основна сфера за активно сътрудничество те откроиха областите, свързани с бъдещето на ЕС и с превръщането му в по-ефективен и силен съюз, който може бързо да взема решения в редица сфери и да ги прилага.

България и Естония, като страни ратифицирали вече Европейската конституция, ще участват дейно в дискусията за бъдещето развитие съюза, изтъкна премиерът Станишев. Според него двете държави, които са и външни граници на Европейския съюз, имат какво още да обменят като позиции и виждания по политиката на съседство, която придобива все повече измерения и значение за реализацията на европроекта. България има уникален опит в поддържането на добри отношения с всичките си съседи и това ще е приносът й в ЕС, заяви премиерът на Естония Андрус Ансип.

В рамките на разговорите правителствените ръководители на двете страни се договориха да се ускори работата по редица договори - преди всичко споразумението за избягване на двойното данъчно облагане, споразумения в областта на транспорта и др.

Правителствата на България и Естония споделят виждането, че след приключването на петото разширяване на ЕС трябва да има перспектива за европейско членство, особено за страните от Западните Балкани и за страните-кандидатки при изпълнение на конкретните критерии за членство.

Премиерите Сергей Станишев и Андрус Ансип обсъдиха и разширяването на НАТО. Обединяващо е мнението, че както и при ЕС, много е важно да съществуват възможностите за нови членове като Албания, Македония и Хърватия, а също така Грузия и Украйна. Европейската и евроатлантическата перспектива е стимул за провеждането на тежките, но необходими реформи в тези държави, изтъкнаха те.