Две международни туристически изложения в Русия - в Санкт Петербург и Новосибирск, отварят врати днес.

Държавната агенция по туризъм (ДАТ) организира за седми път участието на България на международното изложение "Отдих без граници-лято-есен" в Санкт Петербург, което се провежда от 12 до 15 април за 11 пореден път.

За участието на България в това изложение ДАТ организира информационен щанд от 35 кв.м. В рамките на изложението ще бъде проведена среща на туроператорите от региона, българските участници в борсата, Генералния консул в Санкт Петербург и ръководител Службата за търговско-икономически връзки на България в Санкт Петербург  с цел анализ на подготовката за летния туристически сезон и новите предложения на българските туроператори - Алма тур - БГ, Русалка, ДАСА, Турал, Перун и др.

Тази туристическа борса дава възможност на туристическите фирми, работещи в Северния регион на Русия, Санкт Петербург и областта, на ръководителите на държавни предприятия и ведомства, синдикални организации да се запознаят с предложенията за лятна почивка, да получат информационни материали, да установят нови контакти с представители на туристическия бизнес от различни туристически дестинации, които предлагат своя продукт на този пазар.

Международното туристическо изложение TOURSIB'2007, което се провежда в град в Новосибирск от 12 до 14 април, ще се състои 16-ти път.

Това е най-голямата туристическа борса в Сибир, като в нея се очаква да вземат участие около 300 фирми, повече от 50 от които - чуждестранни. В изложението ще вземат участие над 10 туристически администрации и национални представителства - България, Израел, Кипър, Корея, Малта, Тайланд, ОАЕ, Турция, Хърватска и др. Броят на посетилите миналогодишното изложение бе над 8 000 души, 75 % от които професионална публика.

215 828 руски туристи са посетили България пред 2006 година, което е ръст от 23,12% спрямо 2005 година.