"Банев гори с дискотека", извежда на първа страница в. "Стандарт
Данъчни и общинари подгониха милионера Николай Банев. Дискотеката му "Теодора" в Созопол ще бъде продадена на търг от съдия-изпълнител. Причината е, че бизнесменът е натрупал 377 572,74 лева неплатени данъци към местната управа.
Дължимите суми са за периода от 2010 до 2014 година, уточниха от пресцентъра на община Созопол. По-рано Банев се оплака пред медиите от "поредно престъпление на Панайот Рейзи и неговата престъпна шайка". В отговор от общината огласиха борчовете на милионера.
"Като собственик на "Хелиос тур", в чиито активи е дискотека "Теодора" или клуб "Ревю", лицето Николай Банев дължи на общината данък върху недвижим имот 81 315,56 лв., такса битови отпадъци 342 853,74 лв., както и туристически данък 2719 лв.". За капак пречиствателната станция в къмпинг "Каваци", който също се държи от Банев, изобщо не работела.
Прочети още от в. "Стандарт"

"60 млн. бежанци напират към Европа" четем на първа страница във в. "Монитор"
- Г-н Ковачев, обстановката на Балканите става все по-напрегната. Може ли изобщо да се овладее ситуацията около бежанците по границата с Македония?
- Всъщност ако някой каже, че е изненадан от случващото се, то знайте, че той не казва истината. Особено последните две-три години бяха много показателни. Беше ясно, че тези хора бягат от война и че ще търсят спасение в други страни. Това включва и европейските граници. Затова би трябвало да направим една ретроспекция и да се върнем чак във времето, когато се гласува резолюция за интервенция в Сирия в Съвета за сигурност. Знаете, че тогава Русия и Китай наложиха вето. Разбира се, по това време все още не се говореше толкова за „Ислямска държава". Сега всеки казва „Защо никой нищо не прави?". Но трябва да се разбере, че без ясно разбирателство между основните сили в света това няма как да стане. От една страна, тези хора бягат от конфликти, от друга - са икономически имигранти, които търсят по-добър начин на живот и смятат, че в Западна Европа могат да го постигнат. Но ако не разберем първоизточника на причината и се съсредоточим само върху това какво да правим с тези хора в Европа, то броят на бежанците ще нараства непрекъснато. Според изследване вече 60 милиона души търсят по-добър живот и една част от тях са готови да тръгнат към Европа. Турция, Русия, САЩ, Китай са играчите, които би трябвало да изрежат този тумор и неговите метастази от картата на света.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Анализатори: Китай няма да причини световна рецесия", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Разразилата се през последните дни "касапница" на финансовите и стоковите пазари може и да рисува апокалиптична картина за световната икономика, но заплахата от глобална рецесия е ниска, смятат анализаторите по света. Във вторник китайската борса се срина с още 7.5%, но пазарите в останалата част на Азия, в Европа и в САЩ се оттласнаха от дъното и започнаха да възстановяват загубите. А макар и да очакват още разпродажби след най-предизвикателните за глобалните пазари дни от финансовата криза насам, засега анализаторите не са склонни да обявят обръщането на наблюдавания през последните шест години бичи тренд.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Нови 823 млн. лева на влог само за месец" е водещo заглавиe от в. "Труд"
С 823 млн. лв. са се увеличили депозитите в банки през юли по данни на БНБ. Ръстът е значителен спрямо предходните месеци от началото на годината. През юни банковите влогове се увеличиха с 334 млн. лв., а през май - с 393 млн. лв.
Тогава финансисти обясниха забавянето на темпа на спестяванията със спада на лихвите по депозитите. Средната доходност по новите срочни влогове за граждани се понижи до 1,29% в евро и до 1,59% в левове. Средната лихва по фирмените депозити вече е дори под 1%.
Това обаче не се е отразило на стимулите за спестяване през юли. Миналия месец средствата по влоговете на фирмите са се увеличили с 589 млн. лв. и така по техните сметки са натрупани общо 16,44 млрд. лв. Спестяванията на гражданите се увеличават с 256 млн. лв. до 40,84 млрд. лв. Намаление се отчита единствено при депозитите на финансовите предприятия.
Прочети още от в. "Труд"

„Борисов: Туркменски газ до България по нов газопровод", четем на първа страница на в. „24 часа"
Наши строителни фирми готови да участват в проекти
Tуркменски газ може да стигне до България по Транскаспийския газопровод и чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Тази възможност посочи премиерът Бойко Борисов по време на срещата в Ашхабад с туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов. Газопроводът ще трябва да мине по дъното на Каспийско море, той е с трасе Тенгиз (Казахстан) -Туркменбаш (Туркменистан) - Баку (Азербайджан) - Тбилиси (Грузия) - Ерзерум (Турция), планира се да транспортира 20-30 млрд. куб. м. За морската му част обаче има разногласия.
Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката. Премиерът подчерта значението на Туркменистан за енергийната сигурност на ЕС и на България заради възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на газ за Европа чрез транскаспийската тръба.
Прочети още от в. „24 часа"

"Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код.

До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Как един български стартъп започна бизнес в Англия", пише в. "Капитал Daily"
Платформата за организиране на споделени офис пространства OfficeRnD очаква следващ рунд от финансиране, след като получи 30 хил. паунда и премина през лондонската акселераторска програма на Property Innovation Labs (Pi Labs). Стартиращата компания е регистрирана във Великобритания, но планира да открие и представителство в България, откъдето да извършва оперативната си дейност. Създадената от Мирослав Мирославов и Мирослав Недялков технологична компания преговаря с български инвеститор и няколко британски бизнес ангели за затваряне на начален кръг от финансиране в размер на 150 хил. евро (така нар. pre-seed investment). Компанията вече има първия си плащащ клиент, както и ментори в лицето на топ мениджъри на британски компании. Сега българският стартъп, чийто софтуер таргетира споделените офис пространства в Обединеното кралство, планира да открие офис и в София.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„И сървърите на бензиностанциите щели да се свържат с НАП", пише в. "Сега"
Сървърите на бензиностанциите също ще трябва да се свържат с данъчните, за да не може да се манипулират показанията на колонките. В момента те нямат връзка с НАП, но от икономическото министерство планират да предложат на правителството нормативни промени. Това каза икономическият министър Божидар Лукарски пред Нова тв вчера. "Не само при разходомера може да има измама. Другото е връзката между сървъра на съответната бензиностанция и НАП. Там по наши данни има "хакерски атаки". Те всъщност не са атаки, а съвсем умишлени деяния, чрез които към НАП се подават грешни данни в сравнение с това, което се отчита от колонките", обясни министърът.
Прочети още от в. "Сега"

"Българските имоти остават най-привлекателни за руснаците" пише в. „Труд"
В руските сайтове за имоти най-много запитвания през юли обекти са били отчетени за България, съобщава "Яндекс". За миналия месец порталът е отчел ръст на търсенето с почти 14%.
Порталът уточнява, че най-много 14 053 са били те за жилища, като най-голямо внимание се обръща на едностайните и двустайните апартаменти. За юли интересът към апартаментите се е увеличил с почти 11 на сто.
На второ място с почти 9500 запитвания се нарежда интересът към къщите, където е отчетено нарастване от 6,34%. От вили са се интересували около 2050 души , посетили портала, но на годишна база е отчетен спад към този вид имоти с 6,1 на сто. За покупка на терени за застрояване са търсили информация 76 посетители на сайта, но в сегмента е отчетен бум от 100%.
Прочети още от в. „Труд"

"7 лв. на нощ за есенно море",
четем във в. "Монитор"
Поне 350 българи ще използват четирите почивни дни около Деня на Независимостта, за да пътуват из страната и в чужбина. От тях 280 хил. човека ще отмарят в родината, а около 70 хиляди ще предпочитат да отидат на кратка почивка в съседна Гърция или други страни зад граница. Това съобщи вчера за „Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма. Освен хубавото време, стимул за пътуванията са и по-ниските цени, които са свити между 30 и 50 на сто, спрямо нивата от лятото.
В края на сезона малките хотели са свалили цената драстично и може да се намери без проблеми нощувка дори за 7 лева. В сайтовете за групово пазаруване има много оферти за хотелски отдих в Несебър, Кранево и другите малки градчета на юг по десетачка. От 12 лева тръгват нощувките в Банско, Пампорово и Трявна. Само за още два лева отгоре и може да се отседне в хотелски комплекс край Свищов, където за 14 лева предлагат не само чисто легло, но и закуска и термално джакузи. В последните дни на септември е еднакво изгодно да се почива и на море и на планина, по това време и СПА курортите вадят изгодни предложения, установи наша проверка. Затова не е изненада, че срещу 17 лева може да се получи нощувка, закуска и вечеря. Ол инклузивът пък започва от 29 лева. Комшиите от Гърция също имат специални предложения за дните между 19 и 22 септември. За под 200 лева има оферти за Халкидики, които включват закуски и вечери.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Българският туризъм има бъдеще", пише в. "Стандарт"
Дискусията, която оживено тече в последния месец за бъдещето на българския туризъм, е изключително разумна, смислена и плодотворна. Тя се оказва закъсняла, но крайно необходима. На множество срещи с ресорния министър бяха засегнати различни теми като имиджа на страната и характера на предлагания туристически продукт. Необходимо и реално медиите се превръщат в посредник, който трябва да разгласява добрите практики, а не да прави черен ПР и реклама с обратен знак на случващото се по Българското Черноморие. Посочени бяха множество слабости в нормативната база и грубо несъответствие с някои норми спрямо актуалните ресурси на пазара. Като невралгични теми се обособиха проблемите, свързани с инфраструктурата, ограничаване на тротоарното право за търговски нужди в определени зони, възпрепятстващи свободното преминаване на туристи - основно на територията на Слънчев бряг и Стария Несебър.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Лада с двигател на порше е легендата на автогонките в София", пише в. „24 часа"
След акциите на МВР състезателите се изнесоха към Ботевград и Враца
Любителите на гонки с автомобили вече се събират на пътя Ботевград - Враца, след като МВР засили контрола в столицата, разказа пред "24 часа" участник в нелегалните състезания. Момчетата с бензин в кръвта имат алтернативни трасета извън града и често ги сменят, за да не бъдат изненадани от служителите на реда. Едно от тях е магистралата към Перник. Начинаещите в екстремния спорт предпочитат новоасфалтирани улици в крайните квартали, на които няма легнали полицаи.
След няколко пътни инцидента с жертви в страната в МВР ще правят карта на местата, където се провеждат нелегалните автогонки.
Прочети още от статията на в. „24 часа"