Петнадесет безмитни магазини и три бензиностанции, намиращи се на сухопътните ни граничните контролно-пропускателни пунктове със страни извън ЕС, затвориха в полунощ, съобщава news.bg. 

Припомняме, в края на май Народното събрание единодушно реши фришоповете да бъдат затворени с промени в Закона за безмитната търговия. Това стана след серия публични обсъждания и закани от страна на бизнесмени да съдят държавата.

Въпреки това, народните представители не разрешиха фришоповете да останат нормални магазини.

Затварянето на безмитните магазини ще бъде отчетено като положителен факт в доклада на ЕК по отношение на борбата с корупцията". Това бе мнението на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Собствениците на безмитни магазини обявиха, че решението на депутатите е неправилно, цели да защити сиви икономически интереси. Собствениците бяха решили да представят въпроса в европейските съдилища.

Според евроминистъра това решение е в интерес на българската икономика.

Безмитните магазини затвориха в 00.00 ч на 10 юли със запечатване на фискалните устройства. След това ще бъде направена инвентаризация и до 18 юли трябва да бъдат иззети всички стоки, които евентуално може да бъдат открити във фришоповете и да се издадат направления за тях.

До 30 дни трябва да излезе наредба за това какво ще се прави със сградите на закритите безмитни магазини.