В Световния ден на водата за постигнатото и проблемите във водоснабдяването на гр. Кубрат и още 16 села, разговаряме с управителя на  ВиК"Меден кладенец" - Кубрат, Бихад Велиев

Г-н Велиев, днес е Световният ден на водата, който тази година се провежда под мотото Безопасност на вода и храна", какво правите за хората от района в тази жизнено важна сфера?

ВиК "Меден кладенец" ЕООД, град Кубрат е с непрекъсната ориентация към подобряване на качеството на ВиК услугите чрез планирани действия за предоставяне на надеждни услуги, оптимизиране на процесите на измерване и фактуриране, както и управление на недоборите.

Услугите които предлага дружеството са - водоснабдяване, канализационни услуги и пречистването на отпадъчните води, като последните две се осигуряват само за част от град Кубрат.  Има разработен проект за изграждане на канализационната мрежа.

Контролът върху качествата на питейната вода, доставяна до крайните потребители в района обслужван от ВиК"Меден кладенец" ЕООД се извършва от акредитираните лаборатории на РЗИ -  Разград за 15 от населените места и РЗИ -  Русе за две от населените места, съгласно изготвени съвместно Програма за мониторинг на питейната вода.

Като най-важна цел дружеството си е поставило оптимизиране на административните процеси при взаимоотношенията с потребителите. Клиентите са равноправни партньори при взаимоотношенията с дружеството, а не абонати без права.

Какво по-конкретно правите в тази насока?

Подобряването на обслужването на потребителите е свързано с подобряване на качеството на ВиК услугите и ще са в резултат от планираните и реализирани мероприятия (включително и мероприятията от инвестиционната програма) в следните насоки:

  • Качество на питейната вода; Непрекъснатост на водоснабдяването
  • Осигуряване на необходимото налягане и дебит
  • Намаляване на инциденти от канализацията/наводнения/

Това са основните насоки, реализирането на които ще допринесе до високо качество на услугата, но това е едната страна на плана за подобряването на обслужването на потребителите, а още по пряко влияние оказват преките взаимоотношения с потребителите, т.е. повишаване на качеството на прекия контакт, а именно чрез:

  • По добро познаване на потребителите
  • Осигуряване на редовно, правилно измерване и фактуриране на предоставените ВиК услуги
  • Осигуряване на възможност на потребителите да представят своите жалби и оплаквания, както и своевременното им решаване от ВиК оператора

Освен важна услуга за хората, вашата дейност има и стопански параметри, какво бихте ни казали за тях?

Водоснабдителната система, експлоатирана от дружеството включва 17 населени места - град Кубрат и шестнадесет села. Захранването на системата става по напорни водопроводи от Дълбоките сондажи  (местни водоизточници)  към всяко от населените места. Водоснабдяването на района обслужван от ВиК "Меден кладенец" се осъществява от 14 дълбоки сондажа и 1 шахтов кладенец.

Според местоположението на населените места и водоизточниците са създадени няколко водоснабдителни групи. Водоизточниците са с достатъчен дебит и не се предвижда изграждането на нови

Водата до населените места се доставя изцяло помпажно. Всичко това предопределя високия разход на електрическа енергия за доставяне на питейната вода.

За да намали разходите за ел.енергия дружеството е изготвило проект за изграждане на фотоволтаична централа, която се предвижда да се изгради през 2012 година.

Дружеството има разработен бизнес план за развитието му за периода 2009 - 2013 година.  В него се предвижда намаляване на загубите от вода,  предвидени са и мерки за подобряване на ефективността на съществуващите мрежи и съоръжения, както и инвестиции за обновяване на техниката и технологията.

През 2011 г. дружеството реализира печалба от своята дейност.

ВиК "Меден кладенец" ЕООД - гр. Кубрат стопанисва и управлява Пречиствателна станция за отпадни води - механично стъпало от 2005 година с Решение  на Общинския съвет. Проектът е реализиран с финансиране от Държавния бюджет. До момента е изграден първия етап - механично стъпало. Биологичното стъпало ще се изгради отново с кандидатстване за финансиране от ПУДОС към МОСВ.  Предвижда се и започване на строителство на биологично стъпало в пречиствателната станция.