Ръководството на Българският лекарски съюз (БЛС) отново кани Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на масата за преговори по сключване на национален рамков договор за 2009.

От съсловната организация предлагат срещата да се проведе на 6 ноември 2008 г, съобщава zdrave.net.

„От 7 юли 2008 г. не изпълнявате задълженията си съгласно Закона за здравното осигуряване и не се явявате на преговори. Внесли сме всички договорени с Вас материали, както и на два пъти исканите документи за упълномощени представители за преговори", пишат от БЛС в писмо до Управителния съвет на здравната каса.

Според БЛС това, че от страна на НЗОК са предложили проектобюджет, не ги освобождава от задължението да преговарят.

Предстои да се преговаря по цените и обемите на медицинските дейности, условията за сключване на договори, правилата за работа, приложенията и всички други компоненти на НРД, регламентирани в Закона за здравното осигуряване, припомнят от съсловната организация.

Реални преговори по национален рамков договор тази година не е имало. Това установиха и депутатите от здравната комисия и препоръчаха на НЗОК да направи промяна в политиката си.

От Здравната каса обявиха миналия месец, че срокът за преговори е изтекъл, тъй като проектобюджетът вече е гласуван.

БЛС обвини тогава ръководството на касата, че блокирайки преговорите по Рамковия договор, иска да скрие приходи от 300 000 лв., които би трябвало да се вложат в здравеопазване.