БНП "Париба" няма да финансира строителството на първи блок на АЕЦ "Белене", защото проектът е рисков и спорен. Това съобщи агенция БГНЕС, като се позовава на електронното издание www.ijomline.com.

От банката отказаха коментар, но поясниха, че решението е взето на високо ниво.

"Белене" е сложен проект, който изисква да се поемат големи финансови задължения, а това би било рисковано за потенциалните източници на финансирането, обяснява електронното издание.

В края на юни германската компания RWE и белгийската "Електрабел" подадоха оферти за 49% от акциите на бъдещата проектна компания. Според www.ijonline.com отказът на БНП "Париба" от финансирането на проекта може да откаже и други банки от участие в него.

Според мандата БНП "Париба" е "главна организираща и структурна банка", което не изисква от нея да намери финансиране за новата централа.

До договора се стигна след спорове с електрическата компания, защото БНП "Париба" настояваше да има възможност да се оттегли, без да е намерила банки, които да участват в проекта, но да получи пари от компанията.

През миналата година обаче БНП "Париба" спечели процедурата за отпускането на синдикиран заем от 250 млн. евро на НЕК. В отчета на компанията за миналата година се посочва, че банката е привлякла във финансирането и шведската Нордик банк. Срокът му е до 2012 г., като до края на миналата година е отпуснат транш от 110 млн. евро.

Имаме договор с БНП "Париба" за структурираща банка и не е ставало дума тя да участва със собствени средства в проекта, заявиха от НЕК.

На 4 юни бе подписан договорът между Националната електрическа компания и френската банка, избрана за структурираща банка при финансирането на строителството на АЕЦ "Белене".