73 хиляди лева е годишният бонус, който е получила уволнената шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. 25 000 от тях са разписани от правосъдния министър, а останалите 48 000 - лично от нея.

На пресконференция в София прес Николова обясни, че бонуси получавали всички 600 служителя в агенцията. Месечно, за допълнителни възнаграждения се отделят 166 000 лева, а в последните 2 месеца на годината - 199 000 лева.

По примера на „колежката" си от здравната каса - д-р Нешева, Виолета Николова „оправда" тези бонуси с това, че в момента Агенцията по вписванията е една добре работеща структура, в сравнение с времето, когато тя е поела поста на изпълнителен директор - на 1 октомври 2010 година.

Тя била превърнала агенцията в образец за административна структура. Преди нея агенцията била неработеща структура, опашки са се извивали на 3 улици, имало е 150 000 необработени годишни финансови отчети. Заварила е „страшно много нерешени проблеми", сред които и специалният регистър Булстат.

„Свършила съм си добре работата, отчетени са изключително добри резултати, които не са постигнати през последните 5 години от предходното ръководство и това е една приходоносна структура, която влива 70 милиона лева ежегодно в рамките на бюджета", заяви Николова.

Тя обясни, че 10 % от приходите на агенцията се разпределят за бонуси в Министерство на правосъдието. От юни месец 2011 година допълнителното материално стимулиране (ДМС) на Николова, което се разписва от министъра на правосъдието е спряно, което тя обясни с „политиката на министър Ковачева - да дойде със собствен екип."

Николова каза още, че ДМС е имало във всички администрации и при управлението на БСП и НДСВ, а през 2005-2006 година в Агенцията по вписването изпълнителният директор е получавал ежемесечен бонус от 1700 лева.

Тя призова, когато се говори за изплатените бонуси да се избягват излишните емоции и да не се изпада в крайности: „Обществото е чувствително на тема корупция, а допълнителното материално стимулиране е средство за борба с корупцията", заяви Николова и разказа, че когато са били големите опашки на годишните финансови отчети, често служители са вземали определени суми за приемане на документи, за определени лица, за да не чакат.

Виолета Николова се оплака и че е била подложена на телефонен тормоз през последната седмица. Била е изнудване от човек, който се е представил за главния прокурор Борил Велчев да дари определена сума. „Аз обаче съм разговаряла с главния прокурор и знам, че това не беше неговия глас",заяви тя.

Във връзка с наказателната процедура срещу България за промените в агенцията, относно регистрацията на европейските дружества, Николова успокои, че няма да се стигне до санкции за страната ни, тъй като тя лично е провела обществена поръчка за процедура по въвеждане на функционалност на регистрацията на европейските дружества.

Тази поръчка е проведена по схемата на ДАНС и е приключила през 2011 г, заяви Николова и подчерта, че всичко това е постигнато благодарение на нея, а преди това не е имало съответната воля от страна на БСП и НДСВ.