"Булгаргаз" иска природния газ да поскъпне с близо 18% от догодина, съобщи БНР. Тази прогноза се прави от газовото дружество един месец преди компанията да внесе официално искането си в енергийния регулатор за промяна в цените.

Цената на природния газ от началото на първото тримесечие на следващата година следва да бъде 699.05 лв. (без ДДС) за хиляда куб. м. Същата е със 104,68 лв. (17,61%) по-висока от утвърдената от ДКЕВР цена, прилагана през ІV-то тримесечие на 2011 г., сочи прогнозата на "Булгаргаз" за равнището на пределната цена за продажба при условията на обществена доставка.

Като основен аргумент за поскъпването от "Булгаргаз" посочват промените в нивата на алтернативните горива и долара, както и това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за цялата тази година е утвърдила с 15% по-ниски цени на газа от тези, които е искала компанията.

За последно природният газ поскъпна с 6,67% от 1 октомври. През септември държавният регулатор предложи газът да поскъпне от 1 октомври с 8,6 на сто. „Булгаргаз" пък настояваше цената да се повиши с близо 14 процента. В крайна сметка обаче "синьото гориво" поскъпна с 6,67%.