На среща на министрите Асен Гагаузов и Румен Петков с представители на Общинския съвет в Бургас и зам.-кмета на града Венелин Тодоров, стана ясно, че средствата от транзитни такси, които ще получи община Бургас от петролопровода "Бургас - Александруполис" са между 35 и 50 млн. долара, съобщи пресцентърът на МРРБ.

На срещата представителите на държавната и на местната власт се обединиха около три теми. 

Повдигнат беше въпросът за екологични гаранции и гаранции по сигурността при изграждане и експлоатация на съоръжението както и участието на български фирми при строителството и експлоатацията.

Министър Гагузов каза, че българската страна ще участва в целия процес по транзитирането на петрола от Русия, включително и в превоза, като дейностите ще се възлагат чрез търгове.

Представителите на общинския съвет в Бургас поставиха проблема с липсата на морски аварийно -спасителен отряд в Бургас, при което министърът заяви, че ще бъдат представени подробно проектите за изграждане на буйови терминали. Той подчерта, че при строителството на съоръжението ще се използват най-модерените световни технологии.

Според министър Гагаузов, възможно е част от транзитните такси, които ще получава България след старта на проекта - между 35 и 50 млн. долара годишно да се разпределят за Бургас и региона и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата и екологията.

Министър Гагаузов съобщи, че след структурирането на Международната проектна компания и началото на строителството на тръбопровода в България, държавата ще поеме ангажимента за изграждане на съпътстваща инфраструктура.

Тежката строителна техника няма да повреди пътищата в региона и да застраши домовете и имотите на хората.