Към края на месец март консолидираният бюджет на България отчита излишък в размер на 539.5 млн. лв., показват данните на Министерството на финансите.

Това представлява 1.05% от прогнозирания БВП за тази година.

България планира да продължи фискалната политика, която води към макроикономическа стабилност и за 2007 година планира да реализира по-голям бюджетен излишък от заложените 1.8%, или минимум 2% към края на годината.

Размерът на постъпленията по консолидираната фискална програма за първите три месеца на 2007 г. възлизат на 5.051 млрд. лв., докато разходите по консолидирания бюджет, възлизат на 4.334 млрд. лв.

От началото на 2007 г., в съответствие със сроковете за плащане, България започна да превежда дължимите като вноска на България в бюджета на Европейския съюз суми. Вноската се изплаща на части, съгласно утвърден график. Към края на март са преведени 177.594 млн. лв., а общият размер на вноската на България за 2007 г. е 626.4 млн. лв.

Съгласно утвърдения график, вноската на България до края на годината ще се изплаща на части и възлиза на общата стойност от 448.4 млн. лв.

Консолидираният бюджет на страната обхваща републиканския бюджет и всички автономни бюджети - на общините, осигурителните фондове, висшия съдебен съвет, извънбюджетни фондове и др.