Иновативната компания „Система за електронни плащания - България" предстои да кандидатства пред БНБ за получаване на лиценз за системен оператор на платежна система, съобщи новият собственик на компанията „Адванс Екуити Холдинг".

Електронната компания чака лиценз от БНБ, за да изгради първият у нас оператор за електронни разплащания чрез мобилни телефони.

Дружеството, което наскоро смени своя мажоритарен собственик, ще кандидатства за лиценза съгласно условията на Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, който беше приет в края на миналата година.

На последното Общо събрание на акционерите, което беше и първото след влизането на „Адванс Екуити" като собственик в компанията, бе взето решение за увеличение на капитала на „СЕП-България" от 1 000 000 лв. на 5 000 000 лв.

Плановете на „СЕП-България" са да започне търговска дейност веднага след получаването на лиценза от БНБ, като дотогава компанията ще работи активно за създаване на обединение на пазарен принцип с участието на мобилните оператори и търговските банки за предлагане на интегрирани услуги за електронни разплащания чрез мобилни телефони.

Учредители и настоящи акционери в „СЕП-България" са предприемачи с доказан опит и ясна визия за развитието на компанията като Атанас Шарков - създател на първия алтернативен телеком в Югоизточна Европа Nexcom Telecommunication, Пеньо Хаджиев - основател на ТБ „Българска инвестиционна банка" (придобита по-късно от Commercial Bank of Greece) и бивш изпълнителен директор на Българска фондова борса, както и софтуерната компания „Сирма Груп".

„Система за електронни плащания - България" е създадено през 2003 г., чиято общата визия и стратегията цели да създаде и наложи на българския пазар платежна система от ново поколение, като използва натрупания опит и технологично познание за по-нататъшно развитие на модела в международен мащаб.

Първата стъпка по този път е създаването на пилотната услуга mPay, чрез която бизнесът и потребителите ще използват мобилния телефон и по нов начин - като средство за извършване на платежни операции.

Чрез внедряването на нови мрежови технологии и ефективно използване на мобилната инфраструктура, СЕП България създава платежна система, която ще отвори пътя за развитие на широко разнообразие от нови платежни услуги, достъпни през мобилен телефон - навсякъде и по всяко време в България.

Мобилните разплащания са универсален електронен платежен инструмент, който предлага ненадминато удобство, сигурност и предоставя пълен набор от приложения за продажби както в магазини, ресторанти така и за виртуални покупки в интернет или чрез отдалечен достъп, непостигани досега от никой друг съществуващ платежен инструмент.