Chevron Corp. планира инвестиции в размер на 6 милиарда долара с цел развитие на газовите находища на о-в Борнео, научаваме от Reuters. Chevron ще подсили по този начин западащия напоследък газодобив на Индонезия. Информацията идва от официално лице в правителство, работещо в отдела за обществен надзор на петролодобива на Индонезия.

Chevron е една от най-големите енергийни компании в света. Седалището й е в Сан Рамон, Калифорния. Извършва бизнес с всички аспекти на петролната и газовата индустрия в 180 държави по света. Компанията е основана в далечната 1879 г.

Chevron заявил намерение да разработва газовите полета в Източен Калимантан и до 2012 г ще инвестира около 6 милиарда долара, според шефа на BPMIGAS. Информацията е потвърдена от директора на Chevron за Индонезия.

Друго официално лице, което пожелало да не бъде споменавано, съобщило за интереса на Chevron към две други газови находища в региона - Гехем и Гендало. Те имали потенциал да увеличат производството и да преодолеят спада, причинен от изчерпването на старите находища.

Chevron доставя в завода за втечнен газ в Бонтанг около 200 милиона кубични фута газ дневно, информира REUTERS. Total снабдява завода с 2,6 милиарда кубични фута дневно, а Vico Indonesia доставя 600 милиона кубични метра.

Индонезия е най-големия в света износител на втечнен природен газ. Обаче страната ще бъде затруднена да изпълни договорените доставки за традиционните купувачи Япония, Южна Корея и Тайван.

Индонезия има договор с Япония за 8.4 милиона тона годишно втечнен газ, който приключва през 2010 г., а друга сделка за 3,6 млн. т. годишно приключва през 2011, което е еквивалент на около 2/3 от тоталния внос на Япония от Индонезия.

Индонезия бе обявила, че възнамерява да стимулира производството и продажбите в страната, след като експортните доставки за Япония секват и така един от главните източници на валута в страната ще бъде загубен.