Ако разполагате с не повече от 500 евро на месец, не е нужно да отивате на края на света, за да преживявате - пише руският сайт "Турист" и съветва: Просто идете в България - там може да се живее с 1 000 лева на месец.

В България климатът е приятен, цените са ниски, природата е красива и повечето местни жители разбират руски. Така че, ако имате малко спестени пари на банковата си сметка или под възглавницата, може би е дошло време да се преселите в България, съветва руският сайт.

Всеки според чергата си

Първото, което трябва да направите, е да си наемете квартира или да закупите апартамент. За 70 до 150 евро на месец можете да наемете приличен едностаен или двустаен апартамент в малък град или село, цените в града са между 200 и 300 евро.

Разбира се, най-добре би било, ако през лятото живеете на морето, а през другите сезони във вътрешността на страната. Имотите в курортите Слънчев бряг и Златни пясъци са доста скъпи, по-приемливи са цените в Албена и Балчик. За около 60 000 евро там можете да закупите едностаен апартамент.

Имайте предвид обаче, че отоплението в българските апартаменти не винаги е централно. А в случай че е, то не излиза никак евтино. За да не мръзнете през зимата, ще ви се наложи да се изръсите доста. За отопление, вода и ток ще ви трябват по около 800 евро на година.

Хляб на корем

От храна не бива да пестите. А и в българските ресторанти тя не е никак скъпа. 10 евро са достатъчни за пийване и хапване за двама. Още по-евтино ще ви излезе, ако готвите вкъщи. Цените на хранителните продукти в България са по-ниски, отколкото е средното ниво за Москва: хлябът струва 30 цента за килограм, картофите - 50 цента за килограм, а свинското месо - 3-4 евро за килограм.

Както в много други страни, и в България е най-добре да купувате плодовете и зеленчуците по пазарите или в малките магазинчета, където е по-евтино. Останалите продукти си набавяйте в супермаркети като „Метро". Като цяло за храна на месец отиват около 150 евро на човек, пресмята сайтът Турист.ру.

Иди, виж, размисли

Но подслонът и насъщният не са единствените разходи. Ако искате да останете свързани с останалия свят, ще ви трябват телефон и интернет. Ако не говорите много по мобилния телефон, ще се справите с 15 до 25 евро на месец. Имайте предвид обаче, че в България не всички региони имат интернет покритие. Освен това не бива да забравяте разходите за градски транспорт и такси - между 12 и 30 евро на месец.

В заключение руският сайт пише следното: Нашият съвет е да останете поне 3 месеца в страната. Този период е достатъчен, за да разберете дали България е за вас или не.