Министерството на финансите да направи данъчна ревизия на „Лукойл България" и да провери дали няма укриване на данъци или фиктивен износ, настоява партията "Демократи за силна България" (ДСБ).

„Освен това искаме ДАНС да провери има ли съмнения за пране на пари от „Лукойл  България", заяви Светослав Малинов на брифинг в партийната централа. Според него данните са такива, че няма никакви други възможности освен да се стигне до подозрения за данъчни престъпления в огромни размери.

Малинов каза още, че ДСБ искат министерството на икономиката и енергетиката и министерството на транспорта да направят анализ на цените на горивата и да обяснят защо българските граждани плащат толкова висока цена при изключително ниските разходи на производителя.

Малинов представи сравнителни данни за цените на течните горива в България и страните-членки от ЕС и изтъкна, че съотношенията както на цените, така и на заплатите са недопустими.

Средната заплата в България е пет пъти по-ниска, отколкото в ЕС и осем пъти по-ниска, отколкото в Швейцария, изтъкна той и добави, че в „Лукойл" стават неща, които трябва да бъдат предмет на вниманието на държавните институции и да се изяснят ценовите аномалии.

Сред съмненията, които Димитър Бъчваров визира, са данъчни злоупотреби, занижени експортни цени, прехвърляния към дъщерни компании, пране на пари.

По думите на Бъчваров драмата с цените на течните горива е най-актуалният проблем сега в България. Според него чрез цените на горивата се източват държавата и гражданите.