Според изследване на Emerging Europe Monitor, издание за нововъзникващите пазари на Европа, за пореден път инфлацията в Турция намалява.

Поскъпването за юни на годишна база е 8.6%, рекордно ниско за 15 месеца. Прогнозата на ЕЕМ е за 7.5% инфлация в края на годината в южната ни съседка. Въпреки това, остават рискове за внезапен ръст на инфлационни процеси. Цените на храните в среден период ще останат непостоянни, а неотслабващ риск представлява поскъпването на глобалните енергоносители.

На месечна база, цените през юни в Турция са паднали с 0.24%, тоест говорим дори за дефлация. Цените на хранителните стоки, които формират 28.5% в потребителската кошница, са паднали с 1.9% спрямо предходния месец. За поевтиняването роля играе и намаляването на ДДС от 18% до 10% за някои полуготови храни, както и добрите климатични условия.

До края на 2008 година инфлацията в Турция ще бъде удържана в рамките на 5.4% от БВП на страната, считат икономистите от ЕЕМ.

По-широко за турската икономика, търсенето в страната е овладяно от високите лихви, които миналата година достигнаха кумулативните 17.5%. Турската лира се засили с над 8% спрямо долара от началото на годината и прогнозите за оставащата част от 2007 са благоприятни. Това продължава да държи разходите по вноса ниски. Рязко е спаднал ръстът на цените за производител - от 7.1% през май до 2.9% през юни.

Населението на Турция е близо 75 млн. души, БВП на човек е над $6200 за година, а прогнозите за ръст на БВП на страната за 2007 са 5.5% (6.2% през 2008). По този начин дефицитът по текущата сметка ще бъде $33 млрд. за 2007, което обаче е само 7% от БВП.

Отново върху инфлацията - за пръв път от края на 2005 година инфлацията в Турция ще бъде задържана в границите на доверие ±2%, което служи за определяне на бъдещите лихви. Очаква се охлабването на монетарната политика, ако има такова, да започне най-рано през октомври. Без съмнение централната банка на Турция държи под внимание сегашните политически процеси в страната.

Все пак банката постави като своя цел 4% инфлация за настоящата година, което значение ще бъде два пъти надхвърлено. Съществува риск от поскъпване на хранителните продукти, за което виновно ще е горещото лято и загубите от лошата реколта ще бъдат прехвърлени към потребителя.