Продажбата на поделения и други „специални ефекти" бяха причината през третото тримесечие Deutsche Bank да отбележи ръст на печалбата с една четвърт и така да надмине предвижданията на анализаторите.

Най-голямата финансова институция на Германия съобщи в сряда, че в периода от юли до септември е отчела 1.236 млрд. евро спрямо 991 милиона на предходната година. Допитаните от Reuters анализатори очакваха 1.030 милиарда евро. „За първите девет месеца на 2006 печалбата надмина цялата 2005 година", обяви шефът на мега-банката Йозеф Акерман. Никога преди банката не е печелила толкова през третото тримесечие.

Така или иначе обаче, „Дойче Банк" бележи печалби от 114 милиона евро от продажбата на индустриални поделения. 92 милиона от тях са получени от редуцирането на дялове в технологичния концерн Linde. На това отгоре дойде изплащане на застраховки в размер на 125 милиона евро от нападенията на 11 септември 2001 година. Без тези единични събития печалбата би била 997 милиона евро и така би се доближила до прогнозата на анализаторите.

Печалбата преди данъци възлезе на 1.78 милиарда евро (за предната година - 1.88 милиарда). За деветте месеца на 2006 г. коефициентът ROI на кредитната институция (коефициент на възвръщаемост на инвестициите) преди облагането с данъци е 32%, докато за 2005 г. той е бил 28%. Това е значително повече от определеното като цел от Акерман ниво от 25%. За изминалото тримесечие е постигнато ниво от 26%. Разходите са спаднали на 4.5 милиарда евро (4.7 млрд. за 2005) и маргиналната печалба при изчистена база е достигнала 1%.

С приход от 1.1 (1.3) милиарда евро поделението за фирмени клиенти и инвестиционно банкиране CIB печели по-малко от предходната година, обаче отново допринася за 70% от печалбата преди данъци. Банката трябваше да се примири със срив в сделките с акции в размер на 1/3, който бе причинен предимно от слабата собствена търговия. Въпреки спада, както пише Handelsblatt, „този бизнес бе оцветен в черно" (т.е. нямаше ги червените цифри, бележещи загубата). За сметка на това пенсионният бизнес се развива невиждано добре за третото тримесечие с ръст от осем процента. Добре печели и поделението на банката за консултации.