346 проверки за изпълнение на задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор, извърши Дирекцията за национален строителен контрол за периода от 1 юли до 30 септември 2006 г.

Проверени са 163 юридически лица и еднолични търговци, извършващи оценка на съответствието на инвестиционните проекти или упражняващи строителен надзор.

Проверени са строежи от първа до четвърта категория на територията на цялата страна, в това число 112 жилищни сгради, 93 обществени сгради, 54 производствени сгради, 84 строежа от техническата инфраструктура и 3 хидротехнически съоръжения.

При извършените проверки на място и по представената документация за установени нарушения са издадени наказателни постановления на едно юридическо лице и един едноличен търговец, упражняващи строителен контрол.

В резултат на направената проверка за допуснатите нарушения по ЗУТ и нормативните актове по прилагането му, ДНСК е образувала 12 административно наказателни производства срещу физически лица, упражняващи дейност от и за сметка на лица, упражняващи строителен надзор и едно - срещу юридическо лице.

Издадени са 11 наказателни постановления на физически лица и две - на юридически лица.


Проверките на ДНСК са в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за засилен контрол върху лицата, извършващи строителен надзор.