Телефон 112 работи на 100% в цяла България, имаме пълно покритие, увери Стоян Граматиков, главен директор на „Национална система 112", информира Дарик.

На въпрос за колко време се пазят записите на централата 112 Граматиков отговори: „Записите в 112 се пазят за три години съгласно действащия правилник за организацията и дейността на центровете.

Това е срок, в който е възможно да възникне необходимост от възстановяване на определена ситуация, за да се вземе решение в съда или по друга причина". По отношение на това, че има преплитане на мрежата и при набиране на друг телефон се попада на телефон 112, Граматиков заяви, че това е невъзможно да се случва.

Той обясни, че покритието на достъпа до телефон 112 зависи от конкретните мобилни оператори. „Ние нямаме право да поставяме условия на мобилните оператори за начина, по който те технически да изграждат своите мрежи", допълни още Стоян Граматиков по повод покритието по морето и високите части на планините.

Относно санкциите за тези, които злоупотребяват с телефона, Стоян Граматиков обясни, че предложението е глобите да бъдат между 300 лева и 20 хиляди лева, като най-тежките санкции да бъдат прилагани за случаите, в които повикващият е успял да подведе служителите в център 112.