Две фирми имат желание да работят в „Кремиковци", стана ясно днес от информация на синдикатите, информира news.bg.

Вчера от украинската фирма „Смартгруп" са водили разговори със синдиците в комбината, министър-председателят Сергей Станишев и енергийния министър Петър Димитров, като те искат да купят изцяло „Кремиковци", каза Людмил Павлов - председател на синдикалната организация „Металурзи" към КТ „Подкрепа".

Другата фирма с интерес към комбината е „Интертръс", която иска да стане оператор в завода, като тя е на бившия управител на „Кремиковци" Валентин Захариев.

Синдикатите поискаха кредит в размер на 53 млн. лв., което ще обезпечи заплатите на работниците и работата на пещите за 15 дена напред.
Само за работните заплати кредитът може да бъде в размер на 24 млн. лв.

Все още работниците не са получили възнагражденията си и ако това не стане до петък, в понеделник следващата седмица ще има национални протести на работещите в „Кремиковци".

От синдикатите посочиха, че имат разрешение за протести през цялата седмица.

Днес е професионалният празник на металурзите в страната. Над 6 млрд. лв. е обемът на реализираната продукция за миналата година.
В металургичния сектор през последните 3-4 години са направени инвестиции в размер на 4 млрд. лв., оповестиха още синдикалистите.

Припомняме, на пресконференция вчера стана ясно, че до 25 дни "Кремиковци" може да бъде спрян тотално, ако до два-три дни не се появи оператор или кандидат да придобие комбината и да се спаси технологичната схема на "Кремиковци".