Две нови компании ще оперират на ЖП пазара у нас, след като днес получиха лицензи от министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Лицензите за превоз на пътници и товари бяха дадени на „Газтрейд" и „Унитранском".

По този начин вече имаме 5 оператора по железопътната мрежа, което ще създаде условия за либерализация, коментира Мутафчиев. Той посочи, че конкуренцията стимулира компаниите да подобряват услугата, която предоставят, съобщава news.bg.

До момента е малък процентът на товарните превози, извършвани от частни ЖП превозвачи - около 6 на 100 посочи Мутафчиев. На българския пазар няма друг голям превозвач в момента освен БДЖ, които превозват около 35 млн. пътници, каза Мутафчиев.

Приоритет на ЕС е развитие на ЖП транспорта, защото той е екологично чист и ни спасява от големите задръствания по пътя, коментира министърът.

Това, което се случи с „Кремиковци"създаде нелека ситуация около БДЖ.
Стигна се до забавяне на заплатите в железницата с около 1 седмица. Аз обаче съм убеден, че нещата ще се стабилизират, отбеляза Мутафчиев.

Чух доста неверни неща по отношение на финансовото и икономическото състояние на железницата, по отношение на причините довели до инцидента с влака София - Кардам.

Надявам се поне, че комисията ще се задълбочи по отношение на материалите, които са й предоставени, каза още Мутафчиев.

Преди 2 дни временната парламентарна комисия за изясняване инцидента във влака София - Кардам внесе доклада си в деловодството на Народното събрание.