Въпреки глобалната криза Европейската комисия настоява да бъдат заделени 1 милиард евро за селските стопани в бедните страни. Това обяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на срещата на върха в Тояко, цитиран от „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Парите би трябва да помогнат при закупуване но посеви. Преди това ЕК е подготвила 550 милиона евро незабавна помощ за 2008 година.

На срещата на Г-8 присъстват и седем политически лидери от Африка. Световната банка, Организацията на обединените нации и Африканският съюз ще вземат участие в дискусиите за бедността в Африка.

Федералният канцлер Ангела Меркел даде обширно интервю за мерките за глобалното осигуряване на прехраната. Страните от Г-8  са изправени пред предизвикателство - те не са изпълнили старите си обещания към Африка.

Американският президент Джордж Буш пледира за подкрепа при борбата с бедността в Африка. Организацията "Оксфам" твърдеше, че индустриалните страни не са спазили обещанието си за помощ от милиарди от преди три години.

На предишната среща на Г-8 беше обсъждана помощ от 60 милиарда долара за борба с маларията, Спина и туберкулозата. Специален план за това обаче не беше приет.

Важна тема на настоящата среща на Г-8 ще бъдат растящите цени на петрола. Ще се обсъждат и проблемите на световната икономика. Опазване на околната среда също ще е част от разговорите.

Въпреки скептичните мнения, че на срещата няма да се постигне сериозен напредък по обсъжданите теми, Барозу направи изненадващо изказване.

Според него са необходими специални мерки срещу производството на вредни газове. Буш изтъкна специалния принос за това на Индия и Китай. Формулата, в която тези страни трябва да бъдат включени е на общата, но диференцирана отговорност.
Богатите индустриални държави би трябвало да направят повече като световни икономически сили. Срещата на Г- 8 приключва в сряда.