Собствениците на търговищкия производител на акумулаторни и тягови батерии „Енергия" АД - "Енергия 97" АД (притежаващо 230 904 акции) и "Енергия консулт" ЕАД (притежаващо 89 200 акции) са сключили Договор за съвместно управление на акции с най-големият производител и дистрибутор на индустриални батерии в света EnerSys Holdings (Luxembourg) S.a.r.L, Люксембург (притежаващо 110 акции).

Трите компании притежават общо 320 214 акции или 90.13 на сто от всички акции, издадени от Енергия АД.

Новият договор, който цели да запази сегашното общо правно, икономическо и финансово състояние на нашия производител, урежда корпоративно управленски аспекти на упражняване на правата по акциите притежавани от страните.

Нещо повече документът предвижда провеждане на високо ниво на обща корпоративна политика във връзка с акциите до момента на окончателно приключване на сделката по продажба на акциите, собственост на Енергия 97 АД-Търговище и Енергия консулт ЕАД-София и тяхното придобиване от EnerSys Holdings (Luxembourg) Sari, Люксембург.

В съответствие с изискванията на закона и в нормативно установените за това срокове ще бъде подготвено и отправено търгово предложение към останалите акционери в дружеството.