Държавните дългови книжа в Европа се понижават днес, докато еврото остава почти без промяна със слаби движения нагоре спрямо долара. Това е продиктувано от пролихвените коментари на банкери от ЕЦБ, а европейските акции се покачват следвайки силното представяне на азиатските пазари тази нощ.

Цената на петрола се покачи от шест-месечното си дъно отбелязано миналата седмица, когато стойността на суровината се срина в следствие на добрите запаси от петрол и автомобилни горива в САЩ и благоприятното развитие на геополитическите кризи.

На срещата на Г7 този уикенд, ЕЦБ потвърди намеренията си за следващи покачвания на лихвата в Еврозоната, като се позова на силното икономическо развитие и инфлационните рискове. В резултат, финансовите пазари в момента оценяват на 85% вероятността, Европейската банка да вдигне лихвеното си ниво до 3.75% към средата на 2007 г.

Декемврийските контрактите за европейски облигации се понижиха с 50 тика до 117.00. Доларът се покачи с 0.2% до момента, като достигна ниво от $1.2658, а към йената скокът на еврото е с 0.7% до 149.60.

Главният икономист на ЕЦБ Юрген Старк заяви, че икономическия ръст на Еврозоната е „доста добър в момента, а пазарът на труда се подобрява ежедневно". Членът на банковия съвет на ЕЦБ Марио Драги пък е споделил мнението си, че лихвеното ниво в Еврозоната е все още „прекалено ниско", като това ще се промени в близко бъдеще.

Цената на петрола се покачва за деня, като октомврийските контракти на американския лек петрол се покачват до ниво $63.42 за барел. Златото се покачи рязко, след като миналата седмица беше подложено на тежки разпродажби. Днес цената на жълтия метал е с $5 на унция по-скъп.

Златото загуби около 20% от цената си, откакто достигна 26-годишен връх на $730 за трой-унция в средата на май. Тогава инвеститорите припознаха златото, като убежище за капиталите си предвид надвисналата геополитическа криза в Близкия Изток.    

Междувременно, техническите анализатори заявиха, че цената на петрола вероятно ще намери силна подкрепа в нивата $63-$62 за барел, което ще предотврати продължителен спад под психологическото ниво от $60 за барел. Анализаторите коментираха, че подобен спад под $60 неминуемо ще се отрази в понижение на дневните добивни нива на суровината от ОПЕК. Картелът се договори миналата седмица, да не променя дневните си добивни нива, но остави врата отворена за следващо заседание до края на годината, ако цената продължи да се срива.