Финансовата криза няма да свърши бързо. Това е заявил в интервю за „Хандлесблат" вицепрезидентът на инвестиционната банка Morgan Stanley Валид Чама. Според него е възможно тя да продължи до 2010 година. Той очаква също нови фалити на американски банки.

Кризата ще отмине, когато капиталовият пазар се стабилизира. Валид Чама е категоричен, че през тази година кризата няма да затихне. Неговата позиция е, че ипотечните пазари в близките 6-12 месеца ще останат слаби.

Според Валид Чама азиатските банки играят важна роля, но те са в по-ранна фаза на развитие. Той смята, че те имат големината и пазарната капитализация, но не могат да предложат на високо ниво банкови сделки. Това може да стане само чрез Joint Ventures със западни банки.

Ключът на успеха според Валид Чама се крие в инвестиции в развиващи се страни като Индия, Китай, Русия, Бразилия и даже страни от Близкия Изток и Индия. 

На въпрос на „Ханделсблат" дали има достатъчно купувачи на книжата на банките, Валид Чава отговаря, че в момента ликвидността не е проблем. Инвеститорите стоят върху планини от пари. Това се отнася не само за финансовите инвеститори, но и за хеджфондовете и нормалните фондове като купувачи. Всички чакат подходящия момент, за да инвестират.