В неделя на официална церемония в Индустриалния парк на Русе ще бъде поставено началото на строежа на завода за производство на авточасти на френската компания „Монтюпе".

По този повод в Русе пристигат министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и вицепрезидентът на „Монтюпе" Дидие Крузе.

Поканени са още представители на Министерството на финансите, на Българската агенция за инвестиции, всички русенски депутати, както и експерти от различни институции, ангажирани с инвестиционния проект.

Както е известно тристранният договор между правителството, Община Русе и "Монтюпе" за изграждане на завод за алуминиеви части за автомобили се подписа през април т.г.

"Монтюпе" тогава заяви, че е много важно бързо да осъществи този стратегически проект. Френската фирма има подобни заводи в Квебек, Северна Ирландия и Франция, сертифицирани по ИСО 14000.

В Русе ще се монтира най-съвременна техника и при обработката на алуминия ще се отделя само топъл въздух. Въпреки това имаше дълги дебати в Обищинския съвет за рисковете от отпадъчни продукти при производството и опасността за здравето на жителите от крайдунавския град.

Инвестицията на "Монтюпе" се оценява като голям шанс за развитието на Индустриалния парк на общината. На целемонията в неделя ще присъстват областният управител Мария Димова, председателят на Общински съвет - Русе Искрен Веселинов, кметът на Община Русе инж. Божидар Йотов, политици и бизнесмени.